Sorra zárnak be az ismert vidéki szálláshelyek
Egyre több étterem, vendéglátóhely kénytelen ideiglenesen vagy végleg bezárni, mivel a megnövekedett működési költségeket nem tudják már kitermelni: egyre drágább minden, fogynak a vevők. Akik mégis talpon tudnak maradni, azoknak jövő év januárjától kötelező a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé. Az ehhez szükséges szoftver és hardver beszerzésének költsége a pár százezer forinttól a két-három millió forintig is terjedhet.
Habár a turizmus-vendéglátás egy kifejezetten ellenálló szektornak bizonyult a válságok alatt, azért mindent nem tudnak túlélni. A covid miatti bezárások is nagyon megtépázták már szereplőket, épp csak hogy talpra álltak, aztán az energia és az alapanyagok árának emelkedése miatt több szálloda és vendéglátóhely is kénytelen volt bezárni. Azok a helyek, akik viszont eddig túléltek, azok január 1-ig kénytelenek komoly fejlesztéseket végrehajtani: jelen tudásunk szerint indul ugyanis a kötelező adatszolgáltatás.
A vendéglátóhelyek már egyszer kaptak haladékot, 2022. július 1. helyett csak 2023. január 1-től kötelező a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé. A csúsztatást akkor azzal indokolták, hogy ezt a fél évet még kihasználhatják a vállalkozók a technikai felkészülésre és a személyzet képzésére.
Kapcsolódó cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Drasztikus az áremelkedés a Balatonnál
A Balaton környéki szállások árai idén átlagosan 10%-kal nőttek az…
Tovább olvasom >Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyedülálló, objektív mutatókon alapuló pályázat indul: megnyílt a HBLF Sokszínű és Méltányos Munkahely elismerés pályázati időszaka
A Sokszínű és Méltányos Munkahely elismerést azok az idehaza működő…
Tovább olvasom >Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >