Sorra zárnak be az ismert vidéki szálláshelyek
Egyre több étterem, vendéglátóhely kénytelen ideiglenesen vagy végleg bezárni, mivel a megnövekedett működési költségeket nem tudják már kitermelni: egyre drágább minden, fogynak a vevők. Akik mégis talpon tudnak maradni, azoknak jövő év januárjától kötelező a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé. Az ehhez szükséges szoftver és hardver beszerzésének költsége a pár százezer forinttól a két-három millió forintig is terjedhet.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/10/Ke%CC%81pernyo%CC%8Bfoto%CC%81-2022-10-01-15.04.52.png)
több évtizedes múlttal rendelkező éttermek, szállodák leszek kénytelenek bezárni nyár végén, ősz elején
Habár a turizmus-vendéglátás egy kifejezetten ellenálló szektornak bizonyult a válságok alatt, azért mindent nem tudnak túlélni. A covid miatti bezárások is nagyon megtépázták már szereplőket, épp csak hogy talpra álltak, aztán az energia és az alapanyagok árának emelkedése miatt több szálloda és vendéglátóhely is kénytelen volt bezárni. Azok a helyek, akik viszont eddig túléltek, azok január 1-ig kénytelenek komoly fejlesztéseket végrehajtani: jelen tudásunk szerint indul ugyanis a kötelező adatszolgáltatás.
A vendéglátóhelyek már egyszer kaptak haladékot, 2022. július 1. helyett csak 2023. január 1-től kötelező a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé. A csúsztatást akkor azzal indokolták, hogy ezt a fél évet még kihasználhatják a vállalkozók a technikai felkészülésre és a személyzet képzésére.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság és természetvédelem egy nagyberuházásban
Az idén tavasszal nyíló Le Primore Hotel & Spa nemcsak…
Tovább olvasom >Minden idők legsikeresebb turisztikai éve volt 2024 Romániában
Minden idők legsikeresebb turisztikai éve volt 2024 Romániában – közölte…
Tovább olvasom >Horvát kormányfő: az árak versenyképessége döntő tényezővé válik a turizmus pozitív trendjének fenntartásában
Az árak versenyképessége döntő tényezővé válik a horvát turizmus pozitív…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >