Sorra zárnak be a vidéki kiskocsmák
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint Magyarországon jelentős visszaesés tapasztalható a kocsmák és vendéglátóhelyek számában. Míg 2010-ben még 21,500 italüzlet, kávézó és szórakozóhely működött az országban, addig tavalyra ez a szám 45%-kal csökkent, mindössze 12,200-re. A hanyatlás mögött számos tényező áll, amelyeknek a Kisalföld járt utána.
A Napsugár büfé tulajdonosa, Nagy Zoltán, aki kocsmáját élelmiszerbolttal együtt üzemelteti, úgy véli, hogy a kocsmák elveszítették központi szerepüket a falvakban, és a közösségek is eltűnőben vannak. Az üzemeltető elárulta, hogy az alacsonyabb haszonkulcs miatt nehéz fenntartani az üzletet, de az élelmiszerbolttal való kombinációval mégis meg tudják tartani a szolgáltatást. Egy korsó sör árával is alkalmazkodnak a pénztárcához, hiszen 550 forintért kínálják, ami a vendéglátásban alacsonyabb haszonkulcsot jelent.
A romándi kocsmát azonban nem csak az italokért látogatják a vendégek. A jó társaság, és a hely szellemi műhelyként is funkcionál, például a romándi templom toronyórájának az ötlete is itt született. Azonban az elektronikus adminisztráció és a költséges változások, mint például a dohányzás tilalma, nagy terhet jelentenek a kocsmák számára.
A Kisalföld riportja a környékbeli települések polgármestereivel és vendéglátókkal is beszélgetett. Bakonygyirót polgármestere, Léhner Dezső, szerint a fiatalok inkább a városokba járnak, míg az idősebbek a pincesorokat preferálják. Valiczkó Mihály, Győrasszonyfalva polgármestere, azt emelte ki, hogy az otthoni italfogyasztás és a munkahelyek miatti korai távozások is hozzájárulnak a kocsmák visszaeséséhez.
Fertőboz polgármestere, Kutrucz Gyula, rámutatott arra, hogy hiányzik a presszó és más vendéglátóhelyek a településről, miközben az emberek inkább otthon veszik meg az italt. Bácsik Ildikó, a Károlyházán található Domino presszó üzemeltetője, azt mondja, az emberek egyre többet dolgoznak, és így hamarabb haza mennek, ami negatívan érinti a helyi kocsmákat.
Az adatok és az interjúk alapján látható, hogy több tényező játszik szerepet a kocsmák hanyatlásában Magyarországon. Az elváltozások közé tartozik a közösségek felbomlása, az otthoni italfogyasztás növekedése, a gazdasági változások, és a vendéglátóhelyek működtetésével járó kihívások.
Kapcsolódó cikkeink
Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok miatt bezárt egy debreceni éttermet a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak…
Tovább olvasom >Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása
A nyár közeledtével az idénymunkák ideje is eljött: ebben az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >