Sorra zárnak be a vidéki kiskocsmák
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint Magyarországon jelentős visszaesés tapasztalható a kocsmák és vendéglátóhelyek számában. Míg 2010-ben még 21,500 italüzlet, kávézó és szórakozóhely működött az országban, addig tavalyra ez a szám 45%-kal csökkent, mindössze 12,200-re. A hanyatlás mögött számos tényező áll, amelyeknek a Kisalföld járt utána.
A Napsugár büfé tulajdonosa, Nagy Zoltán, aki kocsmáját élelmiszerbolttal együtt üzemelteti, úgy véli, hogy a kocsmák elveszítették központi szerepüket a falvakban, és a közösségek is eltűnőben vannak. Az üzemeltető elárulta, hogy az alacsonyabb haszonkulcs miatt nehéz fenntartani az üzletet, de az élelmiszerbolttal való kombinációval mégis meg tudják tartani a szolgáltatást. Egy korsó sör árával is alkalmazkodnak a pénztárcához, hiszen 550 forintért kínálják, ami a vendéglátásban alacsonyabb haszonkulcsot jelent.
A romándi kocsmát azonban nem csak az italokért látogatják a vendégek. A jó társaság, és a hely szellemi műhelyként is funkcionál, például a romándi templom toronyórájának az ötlete is itt született. Azonban az elektronikus adminisztráció és a költséges változások, mint például a dohányzás tilalma, nagy terhet jelentenek a kocsmák számára.
A Kisalföld riportja a környékbeli települések polgármestereivel és vendéglátókkal is beszélgetett. Bakonygyirót polgármestere, Léhner Dezső, szerint a fiatalok inkább a városokba járnak, míg az idősebbek a pincesorokat preferálják. Valiczkó Mihály, Győrasszonyfalva polgármestere, azt emelte ki, hogy az otthoni italfogyasztás és a munkahelyek miatti korai távozások is hozzájárulnak a kocsmák visszaeséséhez.
Fertőboz polgármestere, Kutrucz Gyula, rámutatott arra, hogy hiányzik a presszó és más vendéglátóhelyek a településről, miközben az emberek inkább otthon veszik meg az italt. Bácsik Ildikó, a Károlyházán található Domino presszó üzemeltetője, azt mondja, az emberek egyre többet dolgoznak, és így hamarabb haza mennek, ami negatívan érinti a helyi kocsmákat.
Az adatok és az interjúk alapján látható, hogy több tényező játszik szerepet a kocsmák hanyatlásában Magyarországon. Az elváltozások közé tartozik a közösségek felbomlása, az otthoni italfogyasztás növekedése, a gazdasági változások, és a vendéglátóhelyek működtetésével járó kihívások.
Kapcsolódó cikkeink
NGM: a SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévében, mint tavaly
A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025…
Tovább olvasom >Semsei Rudolf : Nálam mindig a vendég az első!
A Vakvarjú éttermek, a Dobay cukrászdák és a Budapest Party…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Táblás KitKat csokoládékat dob piacra a Nestlé Romániában
A Nestlé új, 99 grammos KitKat táblás csokoládékat vezetett be…
Tovább olvasom >Szerbiában terjeszkedik az észak-macedón Stokomak
A macedóniai székhelyű Stokomak diszkontlánc hivatalosan is belépett a szerbiai…
Tovább olvasom >Új formákkal és új külsővel tér vissza a Barilla Al Bronzo az USA-ba
A Barilla bejelentette, hogy az Egyesült Államokban újra kapható lesz…
Tovább olvasom >