Sorozatos csődöt jelentenek a francia kávéházak
Ugrásszerűen megnőtt a tönkre ment vállalkozások száma a francia vendéglátó- és szállodaiparban, az első félévben 28 százalékkal több csődöt jelentettek, mint az előző év azonos időszakában.
A jelenségről tanulmányt
készítő Euler Hermes SFAC hitelbiztosító
intézet kutatási igazgatója szerint a csődök
oka a francia háztartások vásárlóerejének
csökkenése. A legdrámaibb visszaesés a
kávézókat érinti, ezeknél a csődök
száma 56 százalékkal emelkedett, ami azt
jelenti, hogy január és június között
összesen 610 intézmény volt kénytelen
lehúzni a rolót.
Alapvetően kis, általában
egy-két dolgozót foglalkoztató egységek
mentek csődbe, a nagyobb éttermek és szállodák
biztosabb pénzügyi hátérrel rendelkeznek.
A vendéglátó- és
szállodaiparosokat tömörítő országos
szövetség vezetői szerint sürgős kormányzati
intézkedésekre van szükség, hogy megelőzzék
a még nagyobb bajt az évente 60 milliárd eurós
forgalmat bonyolító, és mintegy 850 ezer embert
foglalkoztató szektorban.
A francia háztartások
helyzetének változását jelzi egy
legfrissebb felmérés is, melyből kiderül: a
vásárlók egyre kevésbé figyelnek
arra, hogy ismert márkájú élelmiszereket
vegyenek. Az életszínvonal változását
vizsgáló intézet elemzése szerint a
fogyasztók egyre jelentősebb része véli úgy,
hogy a márkás termékek íze semmiben sem
különbözik azoktól, amelyeket a hipermarketek a
saját cégjelzésük alatt, lényegesen
olcsóbban kínálnak. A felmérésből
az is kiderül, hogy a minőségtanúsító
jelzések iránt is növekvőben van az
érdektelenség: a megkérdezettek 58 százaléka
tartotta ezt valamilyen szempontból fontosnak, holott ez az
arány éveken keresztül 75 százalékos
volt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rendhagyó Fórum a CEONET Klub és az Egyensúly Intézet együttműködésében
November 12-én a Zwack Ház Füves Bárjában rendezték meg azt…
Tovább olvasom >Cukorbetegség világnapja: metrómegállókban ellenőrizhetjük a vércukorszintünket
Utazás közben is tehetnek az egészségükért azok, akik november 14-én,…
Tovább olvasom >Szivárványból hajtogatott bagel – A nap videója
Színpompás másfél perces film arról, hogyan készül Brooklyn (és valószínűleg…
Tovább olvasom >