Sörminőség és sörkultúra

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 06. 03. 10:15

Vacsora sörök és ételek párosításával: ma ez már nem ritka a gasztronómiai kínálatban. Jó ideje létezik a sörsommelier intézménye is; Németországban tanfolyamokon oktatják ezt a „szakmát”. A söröspalackokra és a dobozokra viszont még nagy általánosságban sem írnak ajánlásokat. Ezért is volt meglepő, egyedi és kreatív projekt az Adroit Theory Brewing Company (Virginia, USA) Evangelion sorozatának elkészítése. A skála 18-féle sörből áll (nem is lesz több), típusát tekintve mindegyik Imperial IPA vagy Hazy/New England IPA, 10% alkoholtartalommal, és mindegyik DDH, vagyis duplán hidegkomlózott fajta.

A különbség a sorozat 18 tagja között a komlóvariációkból, komlóprofilból fakad. Minthogy ezek a szuperprémium sörök különleges, jól elkülöníthető ízeket mutatnak, az ételekhez illesztésük is precíz munka. Mind a 18 fajta dobozának oldalán a felhasznált komlófajták mellett azt is jelzik, konkrétan milyen és hogyan elkészített húshoz és sajthoz ajánlják, de még a legjobban hozzáillő szivart is jelölik. És ami miatt a téma elénk került: az Adroit egyik fajtájával itthon is találkoztunk az egyébként cseh kraft sörökre specializálódó budapesti Hetedik lépcsőben. A XVII. Tabris komlói a Mosaic, a Motueka, a Vic Secret, Azacca és az El Dorado. És hogy az ajánlások milyenek, azt képünknél jobban semmi nem érzékeltetheti. //

 

Kapcsolódó cikkeink