Sörminőség és sörkultúra
Vacsora sörök és ételek párosításával: ma ez már nem ritka a gasztronómiai kínálatban. Jó ideje létezik a sörsommelier intézménye is; Németországban tanfolyamokon oktatják ezt a „szakmát”. A söröspalackokra és a dobozokra viszont még nagy általánosságban sem írnak ajánlásokat. Ezért is volt meglepő, egyedi és kreatív projekt az Adroit Theory Brewing Company (Virginia, USA) Evangelion sorozatának elkészítése. A skála 18-féle sörből áll (nem is lesz több), típusát tekintve mindegyik Imperial IPA vagy Hazy/New England IPA, 10% alkoholtartalommal, és mindegyik DDH, vagyis duplán hidegkomlózott fajta.
A különbség a sorozat 18 tagja között a komlóvariációkból, komlóprofilból fakad. Minthogy ezek a szuperprémium sörök különleges, jól elkülöníthető ízeket mutatnak, az ételekhez illesztésük is precíz munka. Mind a 18 fajta dobozának oldalán a felhasznált komlófajták mellett azt is jelzik, konkrétan milyen és hogyan elkészített húshoz és sajthoz ajánlják, de még a legjobban hozzáillő szivart is jelölik. És ami miatt a téma elénk került: az Adroit egyik fajtájával itthon is találkoztunk az egyébként cseh kraft sörökre specializálódó budapesti Hetedik lépcsőben. A XVII. Tabris komlói a Mosaic, a Motueka, a Vic Secret, Azacca és az El Dorado. És hogy az ajánlások milyenek, azt képünknél jobban semmi nem érzékeltetheti. //
Kapcsolódó cikkeink
Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >