Sörminőség és sörkultúra
Vacsora sörök és ételek párosításával: ma ez már nem ritka a gasztronómiai kínálatban. Jó ideje létezik a sörsommelier intézménye is; Németországban tanfolyamokon oktatják ezt a „szakmát”. A söröspalackokra és a dobozokra viszont még nagy általánosságban sem írnak ajánlásokat. Ezért is volt meglepő, egyedi és kreatív projekt az Adroit Theory Brewing Company (Virginia, USA) Evangelion sorozatának elkészítése. A skála 18-féle sörből áll (nem is lesz több), típusát tekintve mindegyik Imperial IPA vagy Hazy/New England IPA, 10% alkoholtartalommal, és mindegyik DDH, vagyis duplán hidegkomlózott fajta.
A különbség a sorozat 18 tagja között a komlóvariációkból, komlóprofilból fakad. Minthogy ezek a szuperprémium sörök különleges, jól elkülöníthető ízeket mutatnak, az ételekhez illesztésük is precíz munka. Mind a 18 fajta dobozának oldalán a felhasznált komlófajták mellett azt is jelzik, konkrétan milyen és hogyan elkészített húshoz és sajthoz ajánlják, de még a legjobban hozzáillő szivart is jelölik. És ami miatt a téma elénk került: az Adroit egyik fajtájával itthon is találkoztunk az egyébként cseh kraft sörökre specializálódó budapesti Hetedik lépcsőben. A XVII. Tabris komlói a Mosaic, a Motueka, a Vic Secret, Azacca és az El Dorado. És hogy az ajánlások milyenek, azt képünknél jobban semmi nem érzékeltetheti. //
Kapcsolódó cikkeink
Gasztronómiai fesztiválok egész évben a Balatonnál
A Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, Fekete Tamás sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy…
Tovább olvasom >Megvan az itthoni vendéglátóipari költés lélektani határa
Többek között ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amely…
Tovább olvasom >Eventrend – megvan az itthoni vendéglátóipari költés lélektani határa – kutatás és elemzés
Többek között ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nyár a Balatoné
Az idei nyáron a teljes magyarországi vendégéjszakák majdnem harmadát a…
Tovább olvasom >Új Guinness rekord: 112 méteres Dobos-torta készült!
Guiness rekordot döntöttek a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Dobos C.…
Tovább olvasom >Az MVI ismét a TOP10 legbefolyásosabb szakmai szervezet között
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2025-ben ismét bekerült a turizmus…
Tovább olvasom >