Magazin: Sörkorcsolyák és egyéb finger foodok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 12. 07:28

A finger foodok sikertörténetének új fejezeteit nemcsak a nagy élelmiszeripari vállalkozások írják: a street food térhódítása még nagyobb lökést ad a szinte minden modern trendhez kapcsolható kategória fejlődésének. Ezúttal néhány újdonságról hoztunk hírt az olvasónak – többek között a Sör mi több sörkorcsolyákkal kapcsolatos kezdeményezéséről is.

Néhány harapással eltüntethető, kézből-kézzel ehető kisadagos fogásokat régóta kínál vendéglátásunk, de a finger food kifejezést még mindig nem definiálta pontosan a szakma. A finger food nem egy új ételfajtát jelent, hanem a meglévők egy részének a 21. század fogyasztási trendjeihez jól igazodó átcsoportosítását. Kézzel készített változatainak új reneszánszát feltehetően a street food meredeken emelkedő népszerűsége hozta el, ezzel párhuzamosan az élelmiszeripar is elkezdte mind nagyobb választékban szállítani – főként gyorsan elkészíthető convenience termékek formájában.

Ázsiai és mediterrán konyhák ízei, hamburgerek, húsgolyók és azok vega változatai, sült zöldség- és sajtfalatok – főként ezeket ajánlják a nagy beszállítók, ezerféle más színes ötletet pedig a vendéglátók kreatív szakácsai; mindig gyorsan alkalmazkodva a mindenkori trendekhez. Ezúttal annak néztünk utána, melyek a több mint két évtizede a terület legnagyobb európai vállalkozásának számító Salomon Food újdonságai. Profin „megcsinált” termékeikről már többször beszámoltunk olvasóinknak. A közülük itthon is elérhetők választéka a recesszió éveiben sajnos megkopott, de a sajtos variációkból vagy féltucatnyi még kapható a McCainnél.

Nos, a Salomon örökzöldjei mellett (a honlapjukon megjelenő kínálatnak már az áttekintése is élmény, de mindenképpen inspiráló a vendéglátós számára) a legújabb kreációk része a „pulled”, magyarul húzott, azaz szálakra marcangolt húsok óriási – 1-2 éve nálunk is robbant – divatjára épül: burgerek, panírozott golyók, vagy tányérra, szendvicsbe széthúzni javasolt korongok formájában, különböző húsfajtákból és ízekben. Innovatív újdonság emellett a többféle ázsiai stílusban készült tészták apró pálcákra húzása – ez a kiszerelés a húsfalatoknál már nagyon bevált. A kínált hamburgerzsemlék között megjelent a bao stílusban, búza és rizsliszt keverékével készülő fehér buci.

Bár mennyiségileg a legtöbb finger food a világban bizonyára az étteremláncok választékában szereplő nuggetsekből és csirkeszárnyakból fogy, gasztronómiai szempontból a fő irányokat az éttermek és food truckok kreatív, street food-típusú ételei határozzák meg. Ugyan a „kérdést” más irányból közelítik meg, ebbe a kategóriába tartoznak a nálunk korábban meglehetősen fantáziátlanul kezelt sörkorcsolyák is. Sörkorcsolyának alkalmas falatkáink már vannak, de hogy ezeket a sörökkel össze is kössük, azért a mi fogyasztási kultúránkban még tenni kell. Ezt a szerepet vállalja többek között a Magyar Sörgyártók Szövetségének kiemelt éves rendezvénysorozata, a Sör mi több is, amely már másodszor hirdette meg Magyarország Legjobb Sörkorcsolyája 2017 elnevezésű pályázatát. A jelentkezők három kategóriában versenyeznek: búza-, láger és barna sörökhöz társíthatják sörkorcsolyáikat. Azt reméljük, ez és a hasonló kezdeményezések gondolkodásra késztetik ötletgazdag és ambiciózus szakácsainkat, sőt, a sörkedvelő amatőröket is. A Sör mi többtől kedvcsinálóként kapott receptek közül extravagánssága folytán kiemeljük a rántott kovászos uborkát: ha a meghökkentő nevű falatok íze csak feleannyira jó, mint ahogy várjuk, már megérte a sörözés is.

I.T.

Kapcsolódó cikkeink