Sopronban már szedik a kékfrankost, Tokaj-Hegyalján október közepén kezdődik a nagyszüret

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 01. 11:55

Megkezdődött a hét végén a kékfrankos szőlőfajta szürete a soproni borvidéken, a termés minőségre jó, de mintegy harminc százalékkal kevesebb a szokásosnál – mondta Taschner István hegyközségi elnök az MTI-nek.

Sopron

A szerényebb mennyiség okaként említette, hogy már a virágkötődésnek sem kedvezett a tavaszi időjárás, majd jégverés és szárazság sújtotta a területet, az utóbbi hetek csapadékos időjárása miatt pedig megduzzadtak, kiteltek ugyan a ritkás fürtök, de ez csökkentette a cukorfokot.

Közlése szerint október 5. és 10. között végezhetnek a kékfrankos szüretével, de közben a jobb minőségű termés reményében a tőkén hagyott cabernet franc-t, sauvignon-t és zöldveltelinit is le kell szedni Sopronban. Taschner István emlékeztetett: a soproni borvidék 1400 hektáros, de ebből 100-100 hektár a nem termő és az új telepítésű terület. A megművelt 1200 hektárból 700-800 hektáron termelnek kékfrankost.

A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken várhatóan október közepén kezdődik a nagyszüret, ekkortól kezdik szedni a tőkékről a hagyományos fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt, ugyanakkor a korán érő sárga muskotály szőlő felvásárlása már befejeződött – tájékoztatta Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház Zrt., Magyarország egyetlen állami borászata vezérigazgatója az MTI-t.

Közlése szerint a Tokaj Kereskedőház a terveknek megfelelően 10 ezer mázsa sárga muskotály szőlőt vásárolt fel a termelőktől, kilogrammonként 140 forintért.

Elmondta: a furmint és hárslevelű felvásárlása, a 2013. évi nagyszüret a Tokaj Kereskedőháznál is előreláthatólag október közepén kezdődik, természetesen a szőlő érése és az időjárás függvényében. A rendszeres próbaszüretek és az eddigi felvásárlók információi alapján a szőlő érettsége a legtöbb helyen még nem éri el a 17 mustfokot, a tokaji minőségi kategóriát, ezért még várni kell a szürettel.

Az elmúlt napokban hullott csapadéknak köszönhetően ugyanakkor már látszanak az aszúsodás jelei, s amennyiben a következő hetek időjárása száraz, napos lesz, jó aszútermésre van kilátás.

Goreczky Gergely hozzátette: érdemes az aszúra várni, hiszen 2013-ban az első osztályú termés kilójáért 2400 forintot fizet a Tokaj Kereskedőház. Közlése szerint az idei felvásárlási árak a minél magasabb mustfokú szőlő felvásárlását ösztönzik: 23 mustfoktól 165 forint, 25 fok felett pedig 200 forint a szőlő kilogrammonkénti ára. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink