Somogyi kukoricát vesznek a dél-koreaiak

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 15. 12:40

Dél-Koreába szállítják a Somogy megyében termesztett kukorica egy részét; csaknem 500 millió forintos üzletet ütött nyélbe egy kaposvári kereskedelmi társaság – írta keddi számában a Somogyi Hírlap.
A megyei napilap információja szerint a koreaiak Magyarországon és Szerbiában nagyobb mennyiségű kukoricát, első körben közel 30 ezer tonna terményt akarnak megrendelni, ebből 10 ezer tonnát a kaposvári MG. Produkt Kft.-től.

A félmilliárdos üzlet előtt egy szöuli küldöttség helyszíni terepszemlét tartott, melynek során a paksi kikötőn kívül egy 14 ezer tonna termény befogadására alkalmas taszári raktárt is felkerestek.

Hanyecz Imre, az MG. Produkt Kft. igazgatója a lapnak elmondta: a koreai cég korábban főleg kínai cégektől vásárolt kukoricát, csakhogy a növekvő népesség és az egyre nagyobb igényű üzemanyag-előállítás miatt nekik is óriási szükségük van a fontos mezőgazdasági alapanyagra, így számos távol-keleti megrendelő új beszerzési forrás után néz, “így került képbe Magyarország”.

Somogyban becslések szerint az idén nagyjából 550-600 ezer tonna kukorica termett, s döntő kérdés a stratégiainak mondott termék értékesítése – olvasható a lapban, melynek Vörös Bálint, a megyei területi agrárkamara munkatársa arról számolt be, hogy kimutatásuk szerint a megyében szeptemberben még 50-51 ezer forintot is ajánlottak egy tonna kukoricáért, október közepére ez nagyjából 44-45 ezer forintra zuhant, majd november elején tonnánként 47-48 ezer forintos ajánlatról szóltak a hírek. A szakember – egyes piaci előrejelzésekre hivatkozva – azt mondta: 2012 elején “visszajöhet” még az 50 ezer forintos felvásárlási ár. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink