Sokszor beültünk: csúcs igazából
Szeptemberben vendéglőben. De most már igazán! Adagban, korsóban, literben is a járvány előtti szinten voltak a vendéglátók szeptemberben, igaz, csak hajszálnyira. És persze a havi bevételben is csúcsra tekertek, látszik is a sok bringás futáron.

Csúcsok dőltek meg
A heti monitoros statisztika szerint szeptember első felében 15%-kal emelkedett – na igen, – 2019-hez képest a vendéglátósok bevétele (augusztus 21-szeptember 17 között). Ez nem kevés, bár a drágulás már farag belőle valamelyest, ha adagban, korsóban, vagy éppen borospohárban méricskélünk. De legalább egy hajszállal – 1%-kal – már a járvány előtti szint fölé kúszott a vendéglátók boltja.
Szembetűnő járványhatás, hogy még mindig sok a biciklis, robogós futár az utakon, hiába emelték vissza az elviteles áfát (a vendéglős árak nem emiatt emelkedtek), jó volt az idő is kiruccanni valahová, a belföldi turizmus is tolta a vendéglátókat. A home office oldódott, többet eszünk a munkahelyi büfében, vagy a közeli étteremben. És azért a járványhatás két sávban is támad: még mindig menekülünk a bezártság után otthonról, ráadásul az is lehet, hogy tartunk a negyedik hullámtól is, ezért lubickolunk, a vendéglőben is, ameddig lehet (tudjuk, a kormány nem szeretne lezárást, de azért belengette a védettségi igazolvány kötelező mutogatásának lehetőségét is).
Tekintélyes summa a vendéglátók szeptemberi bevétele, a nyári hónapokhoz hasonlóan kasszaadatokban ez is havi rekord, persze a járvány előtti szinthez képest:
Korsó, pohár, adag
A kedves vendég diszkréten nézi az étlap ároszlopát, főleg például ismerkedés közepette, és végül az ízek élményéért és egy kis kényelemért, a krumplipucolás és a mosogatás kellemetlenségeinek kerülésért, na meg a társasági életért megy az étterembe. A vendéglősök szerint persze az ár nagyon is számít, de hát a rendeléskor nem az árat mondja be a kedves vendég, hanem hogy miből mennyit is fogyasztana. A statisztika is méri a mennyiséget.
Az összehasonlítás alapját jelentő 2020-ban az őszi hónapokban a fogyasztási piacot gyengítette a járvány, szinte minden területen, a vendéglátás sem volt kivétel a nagy nyári lubickolást követően. Hát ehhez képest kapaszkodott feljebb ebben az esztendőben a vendéglátás, úgy igazából is, hiszen mennyiségben, volumenben is túllépte a járvány előtti szintet, a statisztika szabályai szerint.
Na de a létszám
A foglalkoztatási adatok szerint a szálláshelyek, vendéglátóknál 2021 elsőn egyedévében még csak 142 ezren dolgoztak, de a második negyedévre a mutató 173 ezer főre ugrott. Tehát az újranyitás után azért volt visszavándorlás, bár a vendéglősök szakadatlanul panaszkodnak a kíméletlen munkaerőhiányra. Hát úgy egyébként mások is, így a boltosok is.
A felszolgálókat, szakácsokat, mosogatókat (fizikai dolgozókat) nézve 2021 júliusában, tehát a nyári csúcsidőszakban 74 ezren dolgoztak a vendéglátásban (a legalább öt fős vállalkozásokat nézve), ami az egy évvel korábbihoz képest 13 ezerrel nagyobb létszám ugyan, de 2019-hez képest 4 ezer fővel kevesebb. Persze, kinyitni sem tudott mindenki, hiszen azért a vendéglátás járvány előtti éves szintű 1.500 milliárdos piacának a harmadát elbukta a járványos hónapokban, ami tetemes veszteségeket is jelentett. Ezeket pótolni rettenetesen nehéz mutatvány, persze másoknak is.
(blokkk.com, 2021. október 4.)
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 30 ezren dolgoznak az idei Nyári Diákmunka Programban
A kormány idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a fiatalok…
Tovább olvasom >Starbucks: vége a csak elvitelre szóló kávézóknak – visszatérés a vendéglátás melegségéhez
Radikális stratégiai váltásba kezd a világ legnagyobb kávézólánca: a tőzsdén…
Tovább olvasom >Lángos-luxus a Balatonnál: már 3900 forintba is kerülhet egy sajtos-tejfölös
A klasszikus balatoni lángos egykor filléres retró ételnek számított, 2025…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tullnban nyílik Európa legnagyobb kertészeti vására
Ausztria kertészeti évének csúcspontja idén is a Tullni Nemzetközi Kertészeti…
Tovább olvasom >