Sokan élnek a hitelprogram lehetőségeivel

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 12. 11:50

A nemzetgazdaság teljes hitelállománya az előző negyedévhez hasonlóan tovább nőtt. Az állomány értéke 2014. III. negyedévében 6 705,3 milliárd forintra emelkedett, így az előző negyedévi értéket 0,3 százalékkal haladta meg. Ebből az összegből a mezőgazdasági és az élelmiszeripari társas vállalkozások 5,9, illetve 5,6 százalékban részesedtek, ami azt jelenti, hogy a két ágazat részaránya együttesen a teljes hitelállomány 11,5 százalékát tette ki. A mezőgazdaság és élelmiszeripar részesedésének 0,3, illetve 0,4 százalékpontos növekedés a hitelállományok bővülésével is együtt járt – állapította meg az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

penz2

A növekedési hitelprogram (NHP) II. üteme során kihelyezett hitelállománynak is köszönhetően a mezőgazdasági társas vállalkozások kintlévősége eddig nem tapasztalt mértékre nőtt, 2014. III. negyedévének végén elérte a 392,6 milliárd forintot, ami az előző negyedévhez képest 4,2 százalékos bővülést jelent – olvasható a friss összegzésben.

Nemzetgazdasági szinten az idei év első félévével szemben újra csökkent a deviza alapú hitelek aránya, nagysága a negyedév végén 50 százalék volt. Ezzel szemben a deviza alapú hitelek növekedése (értékben) figyelhető meg az élelmiszeriparban, míg a mezőgazdaságban a csökkenésük folytatódott.

A mezőgazdászoknál népszerűbb a forinthitel

A mezőgazdasági társas vállalkozások forint alapú hitelállománya tovább növekedett és az előző negyedévhez képest mintegy 19,7 milliárd forinttal, 349,7 milliárd forintra emelkedett. Részesedésük a teljes hitelállományból újra 90 százalék közelébe került. A pozitív irányú változást erősítette, hogy – az élelmiszeriparral ellentétben – a deviza alapú hitelek értéke 8 százalékkal 42,9 milliárd forintra csökkent

A mezőgazdaságban a társas vállalkozások által felvett éven túli lejáratú hitelek értéke 5,9 százalékkal, 270,7 milliárd forintra nőtt 2014 harmadik negyedévének végére. A növekedést a forint alapú, hosszú lejáratú hitelek generálták, mivel a deviza alapú éven túli hitelek állománya 1,6 milliárd forinttal csökkent előző negyedévhez képest.

Az éven belüli lejáratú hiteleknél a növekedés visszafogottabb volt, aminek egyik oka, hogy csökkent az NHP keretein belül nyújtott új (rövid lejáratú) forgóeszközhitelek növekedési üteme. A szóban forgó negyedév végére 0,7 százalékkal, 121,9 milliárd forintra bővült a teljes állomány értéke, azonban még így is kétmilliárd forinttal elmaradt az előző év azonos időszakára jellemző értéktől.

A bankok, szakosított hitelintézetek, és a külföldi hitelintézetek által nyújtott, banki hitelek értéke 2014. szeptember 30-án 355,9 milliárd forint volt, ezáltal arányuk a teljes hitelállományon belül meghaladta a 90 százalékot, amihez hasonló legutoljára 2007-ben fordult elő. A növekedés teljes mértékben a forint alapú hiteleknek köszönhető, mivel értékük 22,5 milliárd forinttal bővült, míg a deviza alapúak állománya 3,4 milliárd forinttal csökkent az előző negyedévhez képest.

A mezőgazdaságban a szövetkezeti hitel állománya az aktuális negyedévben újra csökkent. Az előző negyedévhez képest 3,1 milliárd forinttal 36,7 milliárd forintra redukálódott értéke. A változást alapvetően a forint alapú hitelek eredményezték. Megállapítható, az is hogy az NHP nyújtotta lehetőséget a bankok a takarékszövetkezeteknél jobban ki tudták használni, s ezáltal visszaállt a pénzügyi válság előtti arány is a két hitelintézeti forma között a mezőgazdasági társas vállalkozások hitelezésében.

Megugrott az élelmiszeripar hitelállománya

Az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállománya a mezőgazdasági vállalkozások hitelállomány-növekedésének közel dupláját produkálta. A vizsgált negyedévben 375,8 milliárd forint volt a teljes hitelállomány értéke, ami 8,1 százalékkal haladta meg az előző negyedévi értéket. Továbbá az előző év azonos időszakához képest is jelentősen, 40,1 milliárd forinttal bővült az állomány.
Az előző negyedévekhez hasonlóan továbbra sem javult számottevően az ágazat devizakitettsége, mivel a deviza alapú hitelállomány értéke tovább bővült, az előző negyedévhez képest 9,4 milliárd forinttal 150,9 milliárd forintra nőtt az értéke. A növekedést sem a szezonalitás, sem az árfolyamváltozásból eredő különbözet nem indokolja. A forint hitelek esetében az előző három negyedévben elindult negatív folyamat megállt és 18,8 milliárd forinttal 224,9 milliárd forintra nőtt az állomány értéke, amely megközelítette az előző év azonos időszakában elért növekedést.

Az aktuális negyedévben – a korábbi időszakokkal ellentétben – mind az éven túli hitelek és mind az éven belüli hitelek állománya jelentősen nőtt az előző negyedévhez képest. A hosszú lejáratú hitelek értéke 11,7 milliárd forinttal nőtt, miközben aránya 58,8 százalékra csökkent a teljes állományon belül. Ennek oka, hogy az éven belüli hitelek állománya nagyobb mértékben, 16,5 milliárd forinttal emelkedett.

Az élelmiszeriparban a hitelállomány bővülését teljes egészében a banki hitelek eredményezték 2014 harmadik negyedévében, azon belül is a forint alapú hitelek 21,8 milliárd forintos növekedése. Az előző negyedévvel szemben a bankok deviza alapú hitelállománya „csak” 9,7 milliárd forinttal nőtt, így az értéke meghaladta a 150 milliárd forintot.

A szövetkezetek által kihelyezett deviza alapú hitelek értéke 300 millió forinttal, míg a forint hitelek értéke hárommilliárd forinttal csökkent az előző negyedévhez képest. Az újabb csökkenés a szövetkezetek folyamatos térvesztését jelzi a hitelezésben. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink