Sok üzlet nem tud visszaadni húszezresből

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 26. 00:00

A MasterCard és a Bankkártya.hu közös felmérése szerint a budapesti üzletek nagy részében ma is megoldhatatlan feladatnak bizonyul a legnagyobb magyar bankó beváltása.

A MasterCard és a Bankkártya.hu próbavásárlói olyan boltokat kerestek fel, ahol gyakori a kisösszegű fizetés, de nem lehet bankkártyával fizetni. A vizsgált üzletek között több taxis, újságos, élelmiszerbolt, pékség, virágüzlet, papír-írószer üzlet, trafikos, cukrászda és kifőzde volt.
A felmérés készítői minden üzletben 3 ezer forint alatti vásárlást kezdeményeztek, amit 20 ezer forintos bankjeggyel kívántak kiegyenlíteni. A vizsgált 120 fővárosi egység 36%-ában nem sikerült a vásárlás, tehát váltópénz illetve kártyaelfogadás híján a tesztelők nem vihették el a kiválasztott árút. Ráadásul a nagy címlet beváltása miatt minden hatodik sikeres vásárlás alkalmával teljesen elfogyott az aprópénz a kasszából. A felmérés tanúsága szerint tehát a vizsgált, kártyát nem elfogadó üzletek több mint 45%-ban jelentős problémát okoz a nagy címletű készpénz kezelése.
Több mint 8 milliós darabszámmal Magyarországon is a legelterjedtebb készpénzkímélő fizetőeszköz a bankkártya. Ezt a kártyabirtokosok ma már gyakran használják bolti fizetésre, segítségével forintra pontos összeget fizetnek, így a kereskedőket és önmagukat is megkímélve a visszajáró aprópénz kezelésének, tárolásának nyűgétől.
"Természetesen a bankkártyát elfogadó üzletekben is sokszor előfordul, hogy nem tudnak visszaadni nagyobb bankjegyből, azzal a különbséggel, hogy ezekben a boltokban a kártya-használat sok esetben megoldást jelent. A kutatásunk célja éppen az volt, hogy rámutassunk, a készpénz nem mindenható, mi több, számos hátránya van – emelte ki Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális igazgatója.
Hogyan reagálnak a pénztárosok, amikor világossá válik számukra, hogy nem tudnak visszaadni? A felmérést végzők egybehangzó véleménye szerint legjellemzőbb reakciójuk a tanácstalanság és a zavar. Sokan – a kasszások mintegy fele – azt javasolja a vevőnek, hogy próbálkozzon egy közeli üzletben a pénzváltással – közli a tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink