Sok tévhit él a tejjel kapcsolatban
Annak ellenére, hogy 68,9 literes évenkénti fogyasztásunkkal mi magyarok még mindig igazi “tej nagyhatalomnak” számítunk, hazánkban az emberiség e több ezer éves tradícionális élelmiszerének fogyasztása az elmúlt 4 évben közel 3%-kal csökkent.
Pedig, ahogy a közel nyolcvan éves mondás tartja: a tej élet, erő és egészség forrása; az emberi szervezet ugyanis a legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Közismert egészségügyi és élettani előnyei ellenére, a magyar fogyasztók körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ezért a Tetra Pak Hungária Zrt. a GfK Hungária Piackutató Intézet segítségével megvizsgálta ezeket a tévhiteket annak érdekben, hogy azokra az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársaival közösen, megalapozott és hiteles válaszokat adhasson a fogyasztóknak.
Tévhit például,
– hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz, ezzel szemben tény, hogy a tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg!
– hogy a pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (a lakosság 47%-a szerint). Ezzel szemben tény, hogy a tejet fehérje és ásványi anyag, valamint D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk. A tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el.
– hogy a boltban kapható tejet vízzel hígítják. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej“, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz.
– hogy az UHT tej tejpor és víz keveréke, holott az UHT tej kizárólag friss tejből készül.
– hogy a friss tej egészségesebb az UHT tejnél, pedig a friss tej és az UHT tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok aránya pedig gyakorlatilag nem különbözik a két hőkezelési eljárással kezelt tej esetében. A hőkezelés nélküli házi, kimért tej kórokozókat, pl. tuberkulózist tartalmazhat. Ezzel szemben az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >