Sok tévhit él a tejjel kapcsolatban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 07. 00:01

Annak ellenére, hogy 68,9 literes évenkénti fogyasztásunkkal mi magyarok még mindig igazi “tej nagyhatalomnak” számítunk, hazánkban az emberiség e több ezer éves tradícionális élelmiszerének fogyasztása az elmúlt 4 évben közel 3%-kal csökkent.

Pedig, ahogy a közel nyolcvan éves mondás tartja: a tej élet, erő és egészség forrása; az emberi szervezet ugyanis a legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. Közismert egészségügyi és élettani előnyei ellenére, a magyar fogyasztók körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ezért a Tetra Pak Hungária Zrt. a GfK Hungária Piackutató Intézet segítségével megvizsgálta ezeket a tévhiteket annak érdekben, hogy azokra az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet munkatársaival közösen, megalapozott és hiteles válaszokat adhasson a fogyasztóknak.
Tévhit például,
– hogy a tej túl sok kalóriát tartalmaz, ezzel szemben tény, hogy a tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg!
– hogy a pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (a lakosság 47%-a szerint). Ezzel szemben tény, hogy a tejet fehérje és ásványi anyag, valamint D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk. A tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el.
– hogy a boltban kapható tejet vízzel hígítják. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej“, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz.
– hogy az UHT tej tejpor és víz keveréke, holott az UHT tej kizárólag friss tejből készül.
– hogy a friss tej egészségesebb az UHT tejnél, pedig a friss tej és az UHT tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok aránya pedig gyakorlatilag nem különbözik a két hőkezelési eljárással kezelt tej esetében. A hőkezelés nélküli házi, kimért tej kórokozókat, pl. tuberkulózist tartalmazhat. Ezzel szemben az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.
Kapcsolódó cikkeink