Sok rozé lesz jövőre! – Koch Csaba az idei szüretről

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 24. 10:14

Nem kell keresztet vetni az idei szüretre – állítja Koch Csaba villányi és hajós-bajai borász, aki szerint bár néhány szőlőfajtát az ideálisnál korábban le kellett szüretelni. Ennek ellenére nagy borok is születhetnek a 2014-es évjáratban, különösen, ha a borászok új, nemesített fajtákkal dolgoznak.

Sok roze lesz jovore! - Koch Csaba az idei szuretrol

 

Meglepően csúnyán indult a szeptember, rothadó fürtökre panaszkodtak szinte minden borvidéken. Az októberi felmelegedés mentett valamit a helyzeten?

Az októberi felmelegedés nagyon sokat javított, főleg a késői szüretelésű és rothadásnak ellenálló fajták esetében, amilyenek a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc. Természetesen csak akkor volt min javítani, ha a borász tökéletesen odafigyelt a növényvédelemre és a termesztéstechnológiára.

 

Lehetséges, hogy ami rossz Villányban vagy Hajós-Baján, az, mondjuk, jó Tokajban, vagy azért nincsenek ekkora különbségek a Kárpát-medencében?

A Kárpát-medencében nagy különbségek lehetnek az egyes területek között, főleg az esőzések tekintetében. Ez 2014-re is jellemző volt, hisz az ország déli részén esett a legtöbb eső. A szeptemberi csapadék, majd az októberi napsütés Tokajban az aszúszemek képződésének kedvezett.

 

Vannak olyan szőlőfajták, amelyek jobban bírták a gyűrődést? Volt olyan, hogy a tervezettnél korábban kellett leszedni a fürtöket?

Sajnos az úgynevezett középérésű, rothadásérzékeny fajták mint a chardonnay vagy a rajnai rizling esetében nem lehetett megvárni az ideális érettséget, a szokásostól alacsonyabb mustfokkal és korábban le kellett szüretelni a termést.

 

Ettől azért még lehetnek nagy borok a 2014-es évjáratból?

Igen, de kevesebb, mint az átlagos évjáratokban. A szőlőtermés megvédése, és a borkészítés is nagyobb kihívás elé állította a szakembereket 2014-ben, így ebben az évjáratban jelentős különbségek lesznek a borok minősége tekintetében.

 

Van értelme ilyen időjárásban van értelme organikus bortermelésről beszélni? 

Valóban, az organikus termelők vannak a legnehezebb helyzetben az ilyen kedvezőtlen évjáratokban. Minden bizonnyal jóval csekélyebb mennyiséget és gyengébb minőséget szüretelhettek a hagyományos fajtákból. Ha valaki már új rezisztens fajtákkal dolgozik, például a Pécsi Kutatóintézetben a dr. Kozma Pál professzor által nemesített fajtákkal, akkor biztos vagyok benne, hogy kifogástalan minőséget tudott a pincéjébe szüretelni idén is.

 

A Koch Pincészet újítása volt néhány éve a Snow Wine, a „hóbor‟, ami átmenet a kései szüret és a jégbor között. A mostani időjárás kedvezett ennek a fajtának?

A Snow Wine alapját képező Rajnai rizling és chardonnay fajtáknak ez a mostani évjárat nem igazán kedvezett, de még kint van az erre a célra tőkén hagyott szőlő, és reménykedünk.

 

Kapcsolódó cikkeink