Sok rozé lesz jövőre! – Koch Csaba az idei szüretről
Nem kell keresztet vetni az idei szüretre – állítja Koch Csaba villányi és hajós-bajai borász, aki szerint bár néhány szőlőfajtát az ideálisnál korábban le kellett szüretelni. Ennek ellenére nagy borok is születhetnek a 2014-es évjáratban, különösen, ha a borászok új, nemesített fajtákkal dolgoznak.
Meglepően csúnyán indult a szeptember, rothadó fürtökre panaszkodtak szinte minden borvidéken. Az októberi felmelegedés mentett valamit a helyzeten?
Az októberi felmelegedés nagyon sokat javított, főleg a késői szüretelésű és rothadásnak ellenálló fajták esetében, amilyenek a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc. Természetesen csak akkor volt min javítani, ha a borász tökéletesen odafigyelt a növényvédelemre és a termesztéstechnológiára.
Lehetséges, hogy ami rossz Villányban vagy Hajós-Baján, az, mondjuk, jó Tokajban, vagy azért nincsenek ekkora különbségek a Kárpát-medencében?
A Kárpát-medencében nagy különbségek lehetnek az egyes területek között, főleg az esőzések tekintetében. Ez 2014-re is jellemző volt, hisz az ország déli részén esett a legtöbb eső. A szeptemberi csapadék, majd az októberi napsütés Tokajban az aszúszemek képződésének kedvezett.
Vannak olyan szőlőfajták, amelyek jobban bírták a gyűrődést? Volt olyan, hogy a tervezettnél korábban kellett leszedni a fürtöket?
Sajnos az úgynevezett középérésű, rothadásérzékeny fajták mint a chardonnay vagy a rajnai rizling esetében nem lehetett megvárni az ideális érettséget, a szokásostól alacsonyabb mustfokkal és korábban le kellett szüretelni a termést.
Ettől azért még lehetnek nagy borok a 2014-es évjáratból?
Igen, de kevesebb, mint az átlagos évjáratokban. A szőlőtermés megvédése, és a borkészítés is nagyobb kihívás elé állította a szakembereket 2014-ben, így ebben az évjáratban jelentős különbségek lesznek a borok minősége tekintetében.
Van értelme ilyen időjárásban van értelme organikus bortermelésről beszélni?
Valóban, az organikus termelők vannak a legnehezebb helyzetben az ilyen kedvezőtlen évjáratokban. Minden bizonnyal jóval csekélyebb mennyiséget és gyengébb minőséget szüretelhettek a hagyományos fajtákból. Ha valaki már új rezisztens fajtákkal dolgozik, például a Pécsi Kutatóintézetben a dr. Kozma Pál professzor által nemesített fajtákkal, akkor biztos vagyok benne, hogy kifogástalan minőséget tudott a pincéjébe szüretelni idén is.
A Koch Pincészet újítása volt néhány éve a Snow Wine, a „hóbor‟, ami átmenet a kései szüret és a jégbor között. A mostani időjárás kedvezett ennek a fajtának?
A Snow Wine alapját képező Rajnai rizling és chardonnay fajtáknak ez a mostani évjárat nem igazán kedvezett, de még kint van az erre a célra tőkén hagyott szőlő, és reménykedünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest Cocktail Week
Az italkultúra ismert és elismert szakembereit, valamint a koktélok szerelmeseit…
Tovább olvasom >Sisakparkoló – A nap képe
Kreatív ötlet egy talán sokat ígérő célcsoport gondjainak megoldására a…
Tovább olvasom >Megújult a Kempinskiben a Blue Fox The Bar
Tizenegy év elteltével új arculatot kap Budapest egyik legismertebb szállodai…
Tovább olvasom >