Megugrott a juhok száma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 27. 11:26

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a juh- és kecskeágazat jelenlegi állapotáról adott közre helyzetjelentést. Felhívják a figyelmet arra, hogy megugrott az állatlétszám, ugyanakkor a piaci lehetőségek nem bővültek, és keveset tettünk a megfelelő árualapért – olvasható az agrarszektor.hu-n.

Ahogy írják, a juhlétszám és a juhászatok száma 2011 és 2017 között érzékelhetően emelkedett. A juhtartók száma 6500-ról, 8950-re nőtt. Ez nem a tartási kedv fokozódásának, hanem a közel háromszorosára emelt anyajuh-támogatásnak és a „Földet a gazdáknak” programnak köszönhető. Az államtól bérelt földterületek után ugyanis hektáronként legalább 0,5 állategység jószágot kellett beállítani. Megjegyezzük: a földárverések során is előnyt élvezett az állattartó gazda.

A tenyészkos és -bak beállítás támogatása tavaly indult először. A támogatás mértéke a tenyészállat vételárának 75 százaléka. Továbbá az állattartótelep-korszerűsítést célzó támogatás juhágazati keretét a kormány 2017-ben 4 milliárd forintról 5,4 milliárdra emelte, aminek köszönhetően a pályázók döntő része nyert. A közeljövőben mintegy 360 juhtartó-telepen kerülhet sor támogatott beruházásokra.

A jelentés szerint jelenleg 29 juh-, és 6 kecskefajtát tenyésztenek Magyarországon, a fajtaválaszték túl nagy ahhoz, hogy minőségi és versenyképes árualapot lehessen előállítani. Ehelyett néhány fajtára kellene szakosodni és ezekkel tudatos árutermelő keresztezéseket végezni – ajánlják. A 2014-ben elkészített kiskérődző stratégia céljai között szerepel a tenyészállat beállítás támogatáson kívül a juh- és kecskehúsfogyasztás ösztönzése, ezek áfájának 5 százalékra csökkentése és a juhászok képzése is. Hozzátesszük: a szakma rendkívül elöregedő korösszetételt mutat, csekély a juhászkodás vonzereje a fiatalok körében. ((agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink