Soha nem látott pezsgés a használt irodabútor-piacon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 06. 18. 11:11

A nagyvállalatok ideális irodáról alkotott képe már évek óta átalakulóban van, a folyamatokat pedig felgyorsították az elmúlt hónapok eseményei. Ezt bizonyítja, hogy a használt irodabútorok piaca is hatalmas mozgásba lendült, aminek a kkv-szektor szereplői is nagy nyertesei lesznek. Egy már zajló, nagyszabású online aukciósorozat keretében például mintegy 25-30 ezer nívós irodabútor cserélhet gazdát a közeljövőben, ami a számítások szerint 5-6 ezer teljes munkaállomás berendezését jelenti.

„A multinacionális cégek egy ideje már másként képzelik el a jövő irodáját. Egyre nagyobb teret hódít a megosztott munkaállomásos – angolul shared desk – rendszer, ezt pedig nehéz hozzáilleszteni a meglévő bútoraikhoz. Így aztán a minőségben és funkciójukban még kifogástalan eszközöket lecserélik, és rajtunk keresztül kínálják megvételre” – világított rá az eladói oldal motivációira Kocsis Csaba, az Intergavel Aukciószervező Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A térben és időben rugalmasabb munkavégzés lehetőségének biztosítása tehát nem újkeletű törekvés a nagyvállalatoknál, a koronavírus a home office arányának növelésével erre csak ráerősített. A trendek alapján ezeknél a cégeknél az iroda egyre inkább egy „találkozási ponttá” válik, ahol csak a feltétlen személyes jelenlétet igénylő feladatok zajlanak, és a tárgyi környezetet is ennek megfelelően alakítják ki. Ennek szerves részei például a mobil, megosztott asztalok is, és ezen várhatóan a járvány is csak annyiban változtat, hogy a közösen használt tárgyak mellé fertőtlenítőszerek kerülnek ki.

A mikro-, kis- és középvállalkozások esetén egyelőre más a helyzet. Az ottani kultúrában még sokkal erősebben jelen van a privát tér iránti igény, a saját munkaállomáshoz való kötődés. Az Intergavel Kft. tulajdonos-ügyvezetője éppen ezért arra számít, hogy rengetegen használják majd ki a mostani aukciósorozatot arra, hogy kedvező áron jussanak márkás, nagyszerű állapotú író- és tárgyalóasztalokhoz, székekhez, szekrényekhez, fotelekhez stb.

Kocsis Csaba hozzátette, a bútoraukciók mindig is a legsikeresebb árverések közé tartoztak, hiszen ilyen eszközökre tevékenységi körtől függetlenül a vállalatok 90%-ának szüksége van, és egyre többen tudják, hogy a legjobb lehetőséget a multik berendezéscseréje kínálhatja. A cég a 15 éves fennállása során több tízezer bútort értékesített, de a mostani hullám minden korábbit felülmúl: a weboldalukon már most is elkezdődött a licitálás, de a nyár folyamán újabb és újabb, hatalmas választékkal bíró aukciók kerülnek majd fel.

 

Kapcsolódó cikkeink