Soha nem látott magasságban a kávé ára
2024 decemberének elején a nemzetközi piacon rekordszintre emelkedett a kávé ára. Az arabica kávébaboké, amelyek a világtermelés legnagyobb hányadát adják, meghaladta a 3,44 dollárt fontonként (kb. 0,45 kg) a New York-i tőzsdén. Ez az éves szinten több mint 80%-os drágulást jelenti. A robusta kávé ára szeptemberben ért történelmi csúcspontjára. A kérdés adott: vajon luxussá válik-e a kávéfogyasztás a jövőben?
Mi okozza az áremelkedést?
Az árrobbanás hátterében számos tényező áll. Elsősorban az időjárási körülmények okolhatóak: Brazília és Vietnám, a világ legnagyobb kávétermelői, az elmúlt években szélsőséges időjárással küzdöttek. Szárazság, aszály, heves esőzések és fagyok pusztították a termést. Az El Niño jelenség szintén jelentős hatással bírt, hirtelen áradásokat és hosszúbb aszályos időszakokat okozva a Karib-térségben, Közép-Amerikában és Ázsiában.
Ezen felül a kávé iránti globális kereslet több éven át meghaladta a kínálatot. Különösen Ázsiában, főleg Kínában, emelkedik dinamikusan a kávéfogyasztás, ami tartós árfelhajtó hatással lehet a piacra. A klímaváltozás mellett a kávérozzsda-gomba és a kávészú is jelentősen csökkenti a terméshozamot. Továbbá a kávétermelő régiókban fennálló társadalmi-gazdasági problémák (pl. Brazíliában és Kolumbiában) is akadályozzák a stabil termelést.
Magyarországi hatások
A magyar kávéfogyasztás teljes egészében importól származik, így a világpiaci áremelkedés közvetlenül érinti a hazai piacot. A kávé árát tovább befolyásolja a forint dollárral szembeni árfolyamának alakulása és a szállítási költségek. Jelenleg egy 200-250 grammos őrölt kávé csomagára átlagosan 1500 forint körül mozog, ami éves szinten 18%-os drágulást jelent.
A vendéglátóhelyeken is érzékelhető az áremelkedés: egy eszpresszó átlagára 550 forint körül alakul, ami 9%-os áremelkedést takar az előző évhez képest. Ugyanakkor európai összehasonlításban a magyar kávézási árak még mindig kedvezőek.
Jövőbeli kilátások
A kávé áremelkedése valószínűleg nem áll meg a közeljövőben sem. A klímaváltozás és a kereslet tartós növekedése tovább fokozhatja a piac instabilitását. Ugyanakkor pozitív fejlemény lehet, hogy az egyre enyhébb telek miatt Európában is megjelenhetnek kávéültetvények, ami részben mérsékelheti a kínálat szűkösségét.
Addig is, aki rendszeres kávéfogyasztó, érdemes lehet átgondolni, hogy miként tud spórolni a mindennapi csészéken – legyen az otthoni kávékészítés vagy ésszerű fogyasztás a vendéglátóhelyeken.
Kapcsolódó cikkeink
A japán % Arabica prémium kávézólánc első magyar egysége megnyitott Budapesten
Megnyílt a japán tulajdonosi háttérrel rendelkező, % Arabica prémium kávézólánc…
Tovább olvasom >A Starbucks újra személyes üzeneteket tesz a kávéspoharakra
A Starbucks új vezérigazgatója, Brian Niccol irányításával visszatér ahhoz a…
Tovább olvasom >Rekordárakat dönt az arabica kávé
Az arabica kávé ára idén már 15 százalékkal emelkedett, és…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >