Sms buktatja le a hamis szürke marhát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 05. 13:08

Egyre gyakoribb, hogy szürke marhaként árulják más szarvasmarhafajták húsát, amivel akár két-háromszoros bevételhez lehet jutni – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A védjegyet is hamisítják, noha ezt már sms-ben is ellenőrizni lehet.

Ránézésre csak a szakértők tudják megkülönböztetni a szürkemarha-húst más szarvasmarhákétól – hangsúlyozta Babay Gellért, a Magyar Szürke Marhát Tenyésztők Egyesületének munkatársa. Úgy véli, hogy az értékesítőhelyek nagy része feltehetőleg nincs is tisztában azzal, hogy hamis terméket árul. A csalás visszaszorítását szolgálná a védjegy, manapság viszont már azt is hamisítják. Az egyesület eredetigazolási rendszert dolgozott ki a hamisítások kiszűrésére. Az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) szereplő szám alapján már a vásárlók is be tudják azonosítani, hogy valóban szürke marhából származik-e a hús.

Ez a szám egész életében végigkísérte az állatot, a húsra pedig korszerű azonosító rendszerrel került. A vásárlóknak elég sms-ben elküldeniük az azonosítót a 06-30-469-14-25-ös telefonszámra, s azonnal megkapják a tenyésztő nevét, a vágóhidat és az értékesítés helyét is. Persze, csak akkor, ha valódi számról van szó.


Az egyesület szeretné elérni, hogy a magyar szürkemarha-hús és a belőle készült összes termék uniós oltalmi eljárásban földrajzi védettséget kapjon, ami segíthetne a hamisítások elleni fellépésben is. A várakozások szerint szeptember közepén sikerül ezt elfogadtatni. Az oltalom gazdasági előnnyel is járna, mivel a szigorú névhasználat és a hamisítások visszaszorítása az értékesítéseknél a Magyar Szürkemarhát tenyésztő gazdákat hozná helyzetbe.

Kutatások igazolják, hogy a szürke marha húsa egészségesebb, mint az intenzíven tartott marháké, mert a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb arányban fordulnak elő benne – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink