Beruházási boom a kkv.-knál

Szerző: jungandrea Dátum: 2017. 09. 23. 15:25

Látványosan megugrott a hazai vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégek több mint fele tervez valamilyen fejlesztést. Az iparban és a középvállalkozásoknál ennél is jobb az arány, ugyanis a cégek több mint 70%-a készül beruházni – derül ki a K&H kkv. bizalmi index kutatás adataiból.

A KSH legfrissebb adata szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 2017 II. negyedévében 27%-kal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét, az év első felében pedig összességében 25%-kal nőtt a beruházási teljesítmény.

– A vállalkozások 57%-a készül fejleszteni a következő egy év során, ami mindenképpen figyelemre méltó, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. Azonban azt is látni kell, hogy az elmúlt években nagyon ingadozott a cégek beruházási szándéka. Nagy kérdés tehát, hogy tartható lesz-e a mostani, kedvező irány – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv.-marketingfőosztály vezetője.


A célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, amelyet az informatikai fejlesztések követnek, de rég nem látott mértékben készülnek a vállalkozások a céges autók cseréjére is.

A megnövekedett beruházási szándék az iparban és a kereskedelemben nőtt a leglátványosabban – előbbinél 50%-ról 72%-ra, utóbbinál 31%-ról 54%-ra. A szolgáltató szektorban is jelentősen, 43%-ról 52%-ra nőtt a beruházási szándék, míg a mezőgazdasági szektornál alig változott ez az arány (47%-ról 48%-ra). //

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink