Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában élelmiszerként történő felhasználásával szemben, mondván inkább az élelmiszerpazarlás visszaszorítását tartja szükségesnek.
Az alapítvány egy a Lebensmittelpraxisszal folytatott beszélgetés során kifejtette, hogy szerinte a rovarok fenntartható fehérjeforrásként való népszerűsítése helyett inkább a növényi alapú táplálkozás előmozdítására kellene összpontosítani.
A szervezet hangsúlyozza, hogy a hüvelyesek és más növényi fehérjeforrások is kielégíthetik a táplálkozási igényeket, így a rovarok bevezetése nem jelent elengedhetetlen alternatívát. Szerintük a rovarfarmok ökológiai lábnyoma nem egyértelműen kedvező, mivel a rovartartás állandó magas (25-30 ͦC fokos) hőmérsékletet, erős megvilágítást és párás környezetet igényel, ami növelheti az energiafelhasználást.
A Slow Food inkább a rovarliszt állati takarmányként való felhasználásában lát potenciált például az akvakultúrában, ahol a rovarliszt helyettesítheti a vadon élő halakból készült hallisztet. Rámutat azonban arra, hogy ha a rovarokat szójaalapú takarmánnyal etetik, az ellent mondhat az élelmiszeripar fenntarthatósági céljainak.
A szervezet aggodalmának adott hangot a rovarok kiszabadulásának kockázata miatt is. Úgy vélik, egy baleset vagy természeti katasztrófa következtében elszabadult rovarpopuláció káros hatással lehet a helyi ökoszisztémákra és a mezőgazdaságra.
A szervezet álláspontja szerint a rovarok élelmiszerként való felhasználása helyett a fenntartható élelmezési rendszer kialakításában az élelmiszerpazarlás minimalizálása lenne kulcsfontosságú.
Kapcsolódó cikkeink
Modern arculattal újít a Rossmann Németországban
A Rossmann drogérialánc átfogó bolti arculatváltásba kezdett Németországban: az új…
Tovább olvasom >Hódítanak a Tante Enso közösségi alapokon működő okosboltjai a vidéki Németországban
Németországban a Tante Enso a legnagyobb lefedettséggel bíró okosbolt-üzemeltető a…
Tovább olvasom >Átszervezi a németországi gyártást a Danone
A francia Danone „Renew Danone” programjának keretében átalakítja gyártási struktúráját,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Megújult a KOMETA – Jó étellel a jó életért
Buona vita!, azaz jó élet lett az olasz gyökerekkel is…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >