Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 02. 28. 09:35

Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában élelmiszerként történő felhasználásával szemben, mondván inkább az élelmiszerpazarlás visszaszorítását tartja szükségesnek.

Az alapítvány egy a Lebensmittelpraxisszal folytatott beszélgetés során kifejtette, hogy szerinte a rovarok fenntartható fehérjeforrásként való népszerűsítése helyett inkább a növényi alapú táplálkozás előmozdítására kellene összpontosítani.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a hüvelyesek és más növényi fehérjeforrások is kielégíthetik a táplálkozási igényeket, így a rovarok bevezetése nem jelent elengedhetetlen alternatívát. Szerintük a rovarfarmok ökológiai lábnyoma nem egyértelműen kedvező, mivel a rovartartás állandó magas (25-30 ͦC fokos) hőmérsékletet, erős megvilágítást és párás környezetet igényel, ami növelheti az energiafelhasználást.

A Slow Food inkább a rovarliszt állati takarmányként való felhasználásában lát potenciált például az akvakultúrában, ahol a rovarliszt helyettesítheti a vadon élő halakból készült hallisztet. Rámutat azonban arra, hogy ha a rovarokat szójaalapú takarmánnyal etetik, az ellent mondhat az élelmiszeripar fenntarthatósági céljainak.

A szervezet aggodalmának adott hangot a rovarok kiszabadulásának kockázata miatt is. Úgy vélik, egy baleset vagy természeti katasztrófa következtében elszabadult rovarpopuláció káros hatással lehet a helyi ökoszisztémákra és a mezőgazdaságra.

A szervezet álláspontja szerint a rovarok élelmiszerként való felhasználása helyett a fenntartható élelmezési rendszer kialakításában az élelmiszerpazarlás minimalizálása lenne kulcsfontosságú.

Kapcsolódó cikkeink