Slow Food-alapító: nem szabad elveszíteni a táplálkozás élvezetének jogát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 17. 12:44

Nem szabad engedni, hogy a fogyasztók elveszítsék a táplálkozás élvezetéhez való jogukat – állítja Carlo Petrini, a Slow Food nevű mozgalom alapítója.

A rohanó világ gasztronómiai trendjeinek negatív egészségügyi és környezetvédelmi hatásai ellen küzdő szervezet atyja a La Libre Belgique című belga lapban csütörtökön megjelent interjúban hangsúlyozta: intelligens fogyasztásra kell nevelni, amelyben a fogyasztók tudatosak és aktív részesek.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben egymilliárd ember éhezik, másik 1,7 milliárd elhízással, cukorbetegséggel és a túltápláltságból eredő egyéb betegségekkel küzd.

A mozgalmát a gyorséttermek (fast food) hihetetlen mértékű terjedése miatt húsz évvel ezelőtt létrehozó Petrini egyebek mellett azért járt Belgiumban, hogy az európai uniós központi szerveknél lobbizzon mozgalmának törekvései mellett. Az interjúban bírálta az európai mezőgazdaság leépülését, és bűnös rendszernek nevezte a világ jelenlegi – szerinte főleg a haszonra épülő – élelmiszer-termelési irányait, amelyek súlyos környezetvédelmi következményekkel járnak.

Külön hangoztatta a torinói szakember az étkezés élvezetének társadalmi, kulturális szerepét, amelynek szerinte szükségszerűen együtt kell járnia a környezetvédelmi tudatossággal.

“Egy táplálkozási szakértő bolond, ha a mai időkben nem foglalkozik a környezetvédelmi szempontokkal. Egy környezetvédő viszont ha nem foglalkozik a hasával, csak szomorú lehet” – fogalmazott. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink