SkillsHungary szakács- és pincérverseny 2016 – az MVI támogatásával
Április 18-19-én került megrendezésre a Hungexpo „G” pavilonjában a magyarországi Skills szakács- és pincérverseny döntője. A kétnapos versenyen a 3-3 döntőbe jutott fiatal több körben mérhette össze tudását. A szakácsversenyzők finger food-okat, egy halból és egy bárányból készült főételt, kacsából meleg előételt és consommét készítettek, s a feladatsort egy tányérdesszert zárta. A versenyzők munkáját nehezítette, hogy a fő nyersanyagokat nem ismerhették meg előre. Az ételeket egy háromtagú munka zsűri és egy öttagú kóstoló zsűri (az MVI részéről Gendur András) értékelte, akik nem tudhatták – a verseny tisztasága érdekében -, hogy melyik versenyző tányérját pontozzák.
A SkillsHungary szakácsverseny végeredménye:
1. Ramocsai Barbara
2. Jándi Lőrinc
3. Pereszlényi Alexandra
Az első két versenyző felkészítője Mészáros Marika a Gundel Szakiskola tanára volt. A következő hét hónapban Barbara és Lőrinc szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Sándor Dénes; segítői: Nyíri Szása, Segal Viktor, Varga István, Ádám Csaba, Barka Áron, Volenter István és Szűcs Árpád.
A pincérversenyzők feladatai között menüsor összeállítás szerepelt egy kisorsolt témára, amihez alkalmi asztalt kellett teríteniük. A versenyzők emellett bor- és párlat felismerésben, italkeverésben, valamint gyümölcsfaragásban mérhették össze tudásukat. A versengést az élőmunka zárta le, melynek során a szakácsok által készített ételsort felszolgálták a meghívott vendégeknek (az MVI részéről Bíró Bernadett), húst daraboltak a vendégek asztalánál, illetve flambíroztak. A kommunikáció mindvégig angol nyelven zajlott. A rendezvény érdekessége volt, hogy versenyen kívül egy finn Euroskills versenyző is megmérettette magát. A feladatok végrehajtását és a megoldásokat öttagú zsűri értékelte.
A SkillsHungary pincér verseny végeredménye:
1. Török Bettina
2. Szántai Péter
3. Császár Attila
Az első versenyző felkészítője Szakács Ildikó, a Gundel Károly Szakképző Iskola tanára volt.
A következő hét hónapban Bettina szakmai felkészítésben vesz részt, melynek irányítója Dr. Cservák György lesz.
A 2016 decemberében Göteborgban megrendezésre kerülő EuroSkills versenyen Magyarországot Ramocsai Barbara (szakács) és Török Bettina (pincér) képviseli majd.
Kapcsolódó cikkeink
Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >Szakmai elismerés az ipartestületnek
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén újra bekerült a TOP10 meghatározó,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Balatoni Turizmus Szövetség: kiemelkedő forgalomnövekedést hozhat a húsvéti hosszú hétvége a Balaton régióban
A szállodák előfoglalási adatai szerint a Balaton régió turizmusában kiemelkedő…
Tovább olvasom >Ma is megbéníthatja az európai turizmust egy vulkán?
Tizenöt évvel az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése után, amely…
Tovább olvasom >Addikció – A nap képe
Mosd ki a szádat szappannal – büntették sokévtizede a csúnyán…
Tovább olvasom >