Sikeres pilot mestervizsga
Szeptember 4-től 32 mesterjelölt felkészítése zajlott új tanműhelyünkben; 12 fő a BKIK és 20 fő a PMKIK által szervezett pilot mestervizsga tanfolyama keretén belül.
A felkészítés rendkívül magas színvonalon zajlott, mind az oktatók körét, mind a felhasznált alapanyagokat és technológiákat tekintve. Mindez a tanműhely főpróbája is volt egyben, amely – örömteli a hír – kitűnően vizsgázott!
A felkészítés alatt a tradicionális magyar cukrászat remekei mellett a nemzetközi modern cukrászat termékeivel is megismerkedtek a hallgatók. A lehető legmagasabb szinten kaptak képzést minden témakörben, és a legkiválóbb szakemberektől tanulhattak. Köszönet jár Kemény Andrásné, Lusztigh Mária, Rábai Helga, Kovács János, Andrész Zoltán, Damniczki Balázs és Veszely Attila áldozatos munkájáért!
A mestervizsga-felkészítő tanfolyamon a résztvevők, végső eredményüktől függetlenül, csak nyerhettek. Fontos hívószó napjainkban az élethosszig tartó tanulás, a folyamatos önképzés. Jól illeszkedik ehhez a pilot program, mert jelenleg még nem elérhető hazánkban ennél átfogóbb cukrász mesterképzés, ahol a fagylaltoktól a bonbonokon keresztül a francia desszertekig minden szakterületet el lehet sajátítani.
A pilot cukrász mestervizsga egyik lényeges különbsége abban különbözik a megszokottól, hogy minden mesterjelölt szabad kezet kap a kihúzott tétel megvalósításában, de a vizsgabizottság főként kreatív és innovatív megoldásokat vár el a hallgatóktól. Akár innovatív, akár hagyományos kivitelezést választ a jelölt, a mestervizsga-bizottság a tökéleteshez igen közeli termékeket vár el a vizsgán, ami a mesteri ranghoz valóban méltó. Kiss Zoltán, a mestervizsga-bizottság mindkét csoportjának elnöke a vizsgamunkák színvonalát a következőkkel jellemezte:
– Mi 25 éve várunk egy ilyen mestervizsgára! Igencsak beszédes az is, amikor a vizsgabizottság tagjai csomagolnak a süteményekből, hogy otthon is megmutathassák, kielemezhessék azokat.
Mezi Melinda, az MKIK mestervizsga referense rengeteg munkát tett a pilot program kialakításába és megvalósításába. Az a gondolkodásmód, amelyet képvisel, minden érdekelt számára példaértékű lehet. Az ipartestület örömmel dolgozott együtt a pilot programban a Kamarával, ami közel másfél éves munka eredményeképpen jött létre. Közös volt a cél, hogy a mestervizsga valóban a szakma mestereinek vizsgája legyen, komoly értéket teremtve ezzel.
A program cukrász szakértői csapatában Kiss Zoltán, Sulyán Pál, Damniczki Balázs és Karácsonyi Péter vettek részt. Az elvégzett munka remekül zárult, a „kézzelfogható” eredményét senki sem kérdőjelezheti meg.
Mivel pilot program volt, így a tapasztalatokat beleépítve egy új, valóban mesterszintű és friss, a mai modern cukrászathoz igazodó mestervizsgaanyagot tudunk készíteni belőle.
Bár még sok munka van vele, de már látható, hogy a módszer működőképes, és hogy csak így van értelme dolgozni a jövőben. Az csak remélhető, hogy a várt változást a Kamara továbbra is szívügyének tekinti, és a pilot mesterképzésből hamarosan egy megújult, mai követelményeknek megfelelő országos képzési rendszer alakul ki. Az ipartestület továbbra is minden erejével támogatni kívánja a változást! //
Kapcsolódó cikkeink
NGM: egyre jelentősebb a női menedzsmenttel működő sikeres vállalkozások száma
Egyre jelentősebb a női menedzsmenttel működő sikeres vállalkozások száma –…
Tovább olvasom >A BKIK üdvözli a Kormány döntését a boltoknak előírt kötelező akciózás július 1-től történő kivezetéséről
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több szakmai szervezettel egyetértésben már…
Tovább olvasom >Ipartestületi konferencia a SIRHA Budapest 2024 kiállításon
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás első napján – immár hagyományosan…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >