Sikeres a magyar-kazah mezőgazdasági együttműködés

Szerző: STA Dátum: 2023. 01. 27. 10:30

Hazánk számára kiemelt cél a keleti nyitás, ezen belül a Kazahsztánnal való partnerség kialakítása, amelynek a két ország szoros politikai, kulturális és erősödő gazdasági kapcsolatai szilárd alapot adnak – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 8. ülésén, Budapesten.

(Fotó: Pixabay)

Farkas Sándor kifejtette: Magyarország számára az agrár- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat, a nemzetgazdaság motorja, amely az ország ellátása mellett komoly lehetőséget jelent a magyar termékek, szolgáltatások és tudás exportjára is. A miniszterhelyettes gazdasági kapcsolataink meghatározó fórumának nevezte a Kormányközi Bizottságot. Mint fogalmazott, idén a magyar mezőgazdaság számára olyan kiemelt területeken mutatkozik lehetőség az együttműködésre, mint a növénytermesztés és az állattenyésztés, valamint különösen örvendetes, hogy erősödnek a kapcsolatok a szakmai szervezetek és az oktatás területén. Ez utóbbi kapcsán kiemelte, hogy a Stipendium Hungarikum ösztöndíj mellett a FAO ösztöndíj is rendelkezésre áll, amellyel jelenleg egy kazahsztáni tanuló a MATE Szent István Egyetemen, növénytermesztési mesterképzésen idén fog végezni.

A magyar és kazah cégek már hosszú ideje sikeresen működnek együtt

Az Agrárminisztérium továbbra is kiemelt feladatának tekinti, hogy támogassa a magyar vállalatokat a kazah piacra történő kijutásban, a közös lehetőségek minél szélesebb körű kiaknázásában. A miniszterhelyettes meggyőződése szerint a múltban kialakult jó gyakorlatoknak köszönhetően a magyar termékek, technológiák és szakértelem hosszú távon jelen lehet a kazah piacon

AM

 

Kapcsolódó cikkeink