SIAL Innováció-díj 2024 nyertesek
A SIAL Innováció az élelmiszeripari újítások nemzetközi központja, amely kétévente több ezer kiállító nevezését veszi górcső alá a ProtéinesXTC közreműködésével. Az idei SIAL Innováció több mint 2000 új terméket mutatott be, közülük kerültek ki a díjazottak is.
A cikk a Trade magazin 2024/12-2025/01. lapszámában olvasható.
A SIAL Innováció célja, hogy kiemelje azokat az innovatív és egészségtudatos termékeket, amelyek új alapanyagokkal és csomagolási megoldásokkal válaszolnak a mai fogyasztói igényekre és kihívásokra. A SIAL a világ minden tájáról érkező termékeket díjazza kategóriánként (például tejtermékek, tenger gyümölcsei, fagyasztott ételek stb.) és különleges elismerésekkel, amelyek közül kiemelkedik az „Own the Change” CSR-díj, a Start-up díjak, valamint a Közönségdíj és az Africa Awards is.
Az innováció és a fogyasztói komfort iránti igény az elmúlt időszak válságai (COVID-19, ukrajnai háború, infláció) hatására középpontba került, voltaképpen új fogalom született: a „fenntartható élvezet”, amelynek keretében az ökológiai és wellness szempontok egységet alkotnak. Az idei újítások között szerepel a SIAL Taste terület is, ahol a látogatók meg is kóstolhatták a kiválasztott innovatív termékeket, amelyek kiemelt helyen jelentek meg a rendezvény területén.
A 3 összesített dobogós
A SIAL Innováció Arany-díját Franciaország nyerte idén, Sabarot nevű termékével, amely egy fehérjedús növényi alapú burgerkeverék, amelyből egyszerűen és gyorsan készíthető el 4-5 ízletes burger quinoa és bulgur, lencse trió vagy hasított borsó variációkban.
Az Ezüst-díj Mauritiusra került ebben az évben, a Moringa egy menta és alma alapú hűsítő gyógyteaital, amely magas tápanyagtartalommal rendelkezik, többek között fehérjében, kalciumban, vasban, A- és C-vitaminban gazdag, és halal minősítéssel bír.
Finnországba vándorolt a Bronz-díj a KING Konjachoz, amely szénhidrátmentes konjak rizspótló sushihoz, amely magas rosttartalmával és szénhidrátmentességével ideális választás az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők számára.
Kategóriánkénti nyertesek
LES JARDINS DE L’ORBRIE – Cœur de Pom’ (Franciaország, Italok): Cukrozott gyümölcsökből készült üdítőital, amely intenzív ízvilágával és fenntartható megközelítésével válaszol a fogyasztók elvárásaira. Az ital színezék és tartósítószer nélkül készült, a körkörös gazdálkodási szempontokat figyelembe véve.
LUISSIER BORDEAU CHESNEL – Bordeau Chesnel (Franciaország, Hús kategória): Prémium pozicionálású rillette-típusú, négy órán keresztül lassan főzött sertés és csirkehús darált formában, amely hidegen és melegen is fogyasztható.
SABAROT WASSNER – Sabarot (Franciaország, Gabona, hüvelyesek és gyümölcsök): Zöldségalapú burger keverékek, három különböző recepttel (például quinoa és bulgur napérlelte zöldségekkel), amelyek gyorsan elkészíthetők forró víz hozzáadásával, így könnyen beilleszthetők az otthoni főzésbe.
PRIME SNACK, LLC – snEco (Ukrajna, Tejtermékek): Alacsony hőmérsékleten szárított ropogós sajtdarabok, háromféle ízben (gouda, parmezán, cheddar), amelyek nem igényelnek hűtést, így ideálisak snackként, természetes ízfokozók nélkül és tartósítószer-mentesek.
YUMGO – Yumgo (Franciaország, Fagyasztott termékek): Növényi alapú desszertek, mint a cookie, brownie, brookie, amelyek vegán étrendhez illeszkednek, és könnyen felhasználhatók közösségi étkeztetésben (iskolák, cégek, egészségügyi intézmények).
FUTURUM SEAFOOD AS – Vaag Seafood (Norvégia, Tengeri ételek): Héj nélküli királyrákhús, amely fagyasztás által megőrzi az eredeti állagot és ízvilágot, így prémium összetevőként szolgál kifinomult ételekhez.
ARBIOM – Yusto (Franciaország, Bio és wellness): „Super yeast” pelyhek, amelyeket tápláló élesztőpehelyként használnak, umami ízzel és praktikus, visszazárható csomagolásban.
GRAPEFUL – Grapeful (Libanon, Élelmiszerbolti termékek): Humusz bárok több ízben (például pisztácia-kardamom), ideális snackként útközben, magas fehérjetartalommal és cukor hozzáadása nélkül.
ENIA FOODS – Aeons (Görögország, Csomagolás): Újrahasznosított kartonból készült olívaolaj-palack, amely ötöde a hagyományos üveg súlyának, alacsonyabb karbonlábnyommal, emellett könnyen újrahasznosítható, és hosszú távon megőrzi az olívaolaj minőségét.
KING KONJAC – King Konjac (Finnország, Alternatív élelmiszer): Rizs helyett konjak alapú, alacsony szénhidrát-tartalmú sushi falatok, amelyek ideálisak a kalóriaszegény étrendet követők számára, de a megszokott ízélményt nyújtják.
SCELTA MUSHROOMS – Fungible (Hollandia, IFP): Gombaalapú zsírhelyettesítő, amely 15%-os zsírtartalommal és természetes „umami” ízzel gazdagítja a recepteket, ideális növényi alapú termékek előállításához.
OURHOME – Ourhome (Dél-Korea, Vendéglátás és gyorsétterem): Kimchi, amely a koreai napa káposzta külső, ásványi anyagokban gazdag leveleit használja fel, friss, roppanós textúrát biztosítva hosszabb tárolás esetén is.
ACTIVE LABEL (Olaszország, Eszközök és technológia): Okos címkék, amelyek teljes körű nyomon követést biztosítanak a termék minőségének és biztonságának megőrzéséhez, felügyelve a hőmérsékletet, páratartalmat és egyéb környezeti paramétereket.
Különdíjasok
ARYZE CO. LTD – Boost IT (Mauritius, Afrika különleges díj): Moringa alapú ital mentával és almával, amely vitamindús összetételével és frissítő ízvilágával kitűnik a kínálatból.
SEAFOOD REBOOT FACTORY – OLALA! (Franciaország, Startup különleges díj): Növényi alapú füstölt „lazac” alternatíva tengeri algákból, amely füstölési eljárással megőrzi a hagyományos ízélményt.
Own the Change (CSR) díj: LUPI COFFEE – Lupi Coffee (Franciaország, CSR díj): Környezetbarát, lóbab alapú „kávé” alternatíva, amely alacsony ökológiai lábnyommal rendelkezik, és gazdag, mély ízvilágot biztosít.
Kapcsolódó cikkeink
Megvette a finn Oddlygood a brit Rude Health márkát
A skandináv vegán piacon vezető finn Oddlygood felvásárolta az Egyesült…
Tovább olvasom >Hazaviszem az éttermet – éttermi merchandising
Mi jut eszébe, ha kedvenc étterme vagy kávézója nevét meglátja…
Tovább olvasom >Szörpök az árviharban
A szörpök piaca dinamikus változásokon megy keresztül, amit a fogyasztói…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >