SIAL Innováció-díj 2024 nyertesek

Szerző: Barok Eszter Dátum: 2024. 12. 03. 12:21

A SIAL Innováció az élelmiszeripari újítások nemzetközi központja, amely kétévente több ezer kiállító nevezését veszi górcső alá a ProtéinesXTC közreműködésével. Az idei SIAL Innováció több mint 2000 új terméket mutatott be, közülük kerültek ki a díjazottak is.

A cikk a Trade magazin 2024/12-2025/01. lapszámában olvasható.

A SIAL Innováció célja, hogy kiemelje azokat az innovatív és egészségtudatos termékeket, amelyek új alapanyagokkal és csomagolási megoldásokkal válaszolnak a mai fogyasztói igényekre és kihívásokra. A SIAL a világ minden tájáról érkező termékeket díjazza kategóriánként (például tejtermékek, tenger gyümölcsei, fagyasztott ételek stb.) és különleges elismerésekkel, amelyek közül kiemelkedik az „Own the Change” CSR-díj, a Start-up díjak, valamint a Közönségdíj és az Africa Awards is.

Az innováció és a fogyasztói komfort iránti igény az elmúlt időszak válságai (COVID-19, ukrajnai háború, infláció) hatására középpontba került, voltaképpen új fogalom született: a „fenntartható élvezet”, amelynek keretében az ökológiai és wellness szempontok egységet alkotnak. Az idei újítások között szerepel a SIAL Taste terület is, ahol a látogatók meg is kóstolhatták a kiválasztott innovatív termékeket, amelyek kiemelt helyen jelentek meg a rendezvény területén.

A 3 összesített dobogós

A SIAL Innováció Arany-díját Franciaország nyerte idén, Sabarot nevű termékével, amely egy fehérjedús növényi alapú burgerkeverék, amelyből egyszerűen és gyorsan készíthető el 4-5 ízletes burger quinoa és bulgur, lencse trió vagy hasított borsó variációkban.

Az Ezüst-díj Mauritiusra került ebben az évben, a Moringa egy menta és alma alapú hűsítő gyógyteaital, amely magas tápanyagtartalommal rendelkezik, többek között fehérjében, kalciumban, vasban, A- és C-vitaminban gazdag, és halal minősítéssel bír.

Finnországba vándorolt a Bronz-díj a KING Konjachoz, amely szénhidrátmentes konjak rizspótló sushihoz, amely magas rosttartalmával és szénhidrátmentességével ideális választás az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők számára.

Kategóriánkénti nyertesek

LES JARDINS DE L’ORBRIE – Cœur de Pom’ (Franciaország, Italok): Cukrozott gyümölcsökből készült üdítőital, amely intenzív ízvilágával és fenntartható megközelítésével válaszol a fogyasztók elvárásaira. Az ital színezék és tartósítószer nélkül készült, a körkörös gazdálkodási szempontokat figyelembe véve.

LUISSIER BORDEAU CHESNEL – Bordeau Chesnel (Franciaország, Hús kategória)Prémium pozicionálású rillette-típusú, négy órán keresztül lassan főzött sertés és csirkehús darált formában, amely hidegen és melegen is fogyasztható.

SABAROT WASSNER – Sabarot (Franciaország, Gabona, hüvelyesek és gyümölcsök): Zöldségalapú burger keverékek, három különböző recepttel (például quinoa és bulgur napérlelte zöldségekkel), amelyek gyorsan elkészíthetők forró víz hozzáadásával, így könnyen beilleszthetők az otthoni főzésbe.

PRIME SNACK, LLC – snEco (Ukrajna, Tejtermékek)Alacsony hőmérsékleten szárított ropogós sajtdarabok, háromféle ízben (gouda, parmezán, cheddar), amelyek nem igényelnek hűtést, így ideálisak snackként, természetes ízfokozók nélkül és tartósítószer-mentesek.

YUMGO – Yumgo (Franciaország, Fagyasztott termékek): Növényi alapú desszertek, mint a cookie, brownie, brookie, amelyek vegán étrendhez illeszkednek, és könnyen felhasználhatók közösségi étkeztetésben (iskolák, cégek, egészségügyi intézmények).

FUTURUM SEAFOOD AS – Vaag Seafood (Norvégia, Tengeri ételek): Héj nélküli királyrákhús, amely fagyasztás által megőrzi az eredeti állagot és ízvilágot, így prémium összetevőként szolgál kifinomult ételekhez.

ARBIOM – Yusto (Franciaország, Bio és wellness): „Super yeast” pelyhek, amelyeket tápláló élesztőpehelyként használnak, umami ízzel és praktikus, visszazárható csomagolásban.

GRAPEFUL – Grapeful (Libanon, Élelmiszerbolti termékek): Humusz bárok több ízben (például pisztácia-kardamom), ideális snackként útközben, magas fehérjetartalommal és cukor hozzáadása nélkül.

ENIA FOODS – Aeons (Görögország, Csomagolás): Újrahasznosított kartonból készült olívaolaj-palack, amely ötöde a hagyományos üveg súlyának, alacsonyabb karbonlábnyommal, emellett könnyen újrahasznosítható, és hosszú távon megőrzi az olívaolaj minőségét.

KING KONJAC – King Konjac (Finnország, Alternatív élelmiszer): Rizs helyett konjak alapú, alacsony szénhidrát-tartalmú sushi falatok, amelyek ideálisak a kalóriaszegény étrendet követők számára, de a megszokott ízélményt nyújtják.

SCELTA MUSHROOMS – Fungible (Hollandia, IFP): Gombaalapú zsírhelyettesítő, amely 15%-os zsírtartalommal és természetes „umami” ízzel gazdagítja a recepteket, ideális növényi alapú termékek előállításához.

OURHOME – Ourhome (Dél-Korea, Vendéglátás és gyorsétterem): Kimchi, amely a koreai napa káposzta külső, ásványi anyagokban gazdag leveleit használja fel, friss, roppanós textúrát biztosítva hosszabb tárolás esetén is.

ACTIVE LABEL (Olaszország, Eszközök és technológia): Okos címkék, amelyek teljes körű nyomon követést biztosítanak a termék minőségének és biztonságának megőrzéséhez, felügyelve a hőmérsékletet, páratartalmat és egyéb környezeti paramétereket.

Különdíjasok

ARYZE CO. LTD – Boost IT (Mauritius, Afrika különleges díj): Moringa alapú ital mentával és almával, amely vitamindús összetételével és frissítő ízvilágával kitűnik a kínálatból.

SEAFOOD REBOOT FACTORY – OLALA! (Franciaország, Startup különleges díj): Növényi alapú füstölt „lazac” alternatíva tengeri algákból, amely füstölési eljárással megőrzi a hagyományos ízélményt.

Own the Change (CSR) díj: LUPI COFFEE – Lupi Coffee (Francia­ország, CSR díj): Környezetbarát, lóbab alapú „kávé” alternatíva, amely alacsony ökológiai lábnyommal rendelkezik, és gazdag, mély ízvilágot biztosít.

Kapcsolódó cikkeink