Sertéspestis-mentes országgá nyilvánította Romániát az állategészségügyi világszervezet

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 26. 11:02

Romániát sertéspestis-mentes országgá nyilvánította az állategészségügyi világszervezet (OIE), így több mint egy évtized után ismét exportálhat sertéshúst és feldolgozott húsárut az Egyesült Államokba, Kanadába, Mexikóba, Japánba és Dél-Koreába – közölte az Agerpres hírügynökség.

sertes10

Az OIE közgyűlésének 85. ülésszakán megszavazott hivatalos tanúsítványt csütörtökön kapta meg a román állategészségügyi hatóság. Az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága már tavaly szeptemberben feloldotta az élő sertésre és feldolgozott húsárura 14 éve bevezetett uniós embargót.
Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényező. Az utolsó sertéspestis-gócot 2007-ben regisztrálták a Smithfeld Temes megyei hizlaldáiban, ahol akkor 50 ezer sertést kellett levágni.
A román tenyésztők szerint a sertéspestist már kilenc éve felszámolták az országban, és az embargó feloldása körüli huzavona évente 40 millió eurós veszteséget okozott az ágazatnak. A bukaresti kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea szerint Románia ma már tízszer annyi sertéshúst importál, mint amennyit exportál. Dragnea derűlátó Facebook-bejegyzésben üdvözölte az OIE döntését és kormánytámogatást ígért a sertéshús-export fellendítéséhez.
A román statisztikai intézet szerint 2016 decemberéig 4,7 millióra csökkent Románia sertésállománya. A kommunizmus utolsó évében, amikor Nicolae Ceausescu diktátor a sertéshús exportjából fizette vissza az IMF-től korábban felvett hitelt, a romániai hizlaldákban csaknem 15 millió sertést neveltek. (Baranyi László, MTI)

Kapcsolódó cikkeink