Sertéspestis ellen oltóanyagon dolgoznak a kutatók

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 08. 26. 11:10

Az afrikai sertéspestis (ASF) elsősorban Ázsiában pusztít, ahol komoly gazdasági károkat és emelkedő élelmiszerárakat hoz magával. Kutatók egy olyan oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak a sertéspestis ellen, amellyel megőrizhető a világ sertésállománya – olvasható az origo-n.

A Time magazin arról számolt be, hogy a vírust mindaddig nem tekintették fontosnak a kutatók, amíg tavaly Kínában meg nem jelent. Kína ugyanis a világ sertései felének az otthona.

Dr. Luis Rodriguez, aki a New York-i Plum-szigeten, az Egyesült Államok kormányának idegen állatbetegségekkel foglalkozó laboratóriumát vezeti, így nyilatkozott: “A napjainkra kialakult helyzet miatt, amely már globális fenyegetés, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk erre a kutatásra.”

A vakcina kifejlesztésének egyik módja egy vírus megölése, mielőtt azt egy állatba juttatják. A vírus így nem teszi az állatot beteggé, ám arra ösztönzi az immunrendszert, hogy azonosítsa a vírust és ellenanyagokat állítson elő. Ez a megközelítés azonban nem feltétlenül hatékony minden vírus esetében, beleértve az ASF-t okozó vírusokat is.

A tudósok ezért egy másik típusú oltáson dolgoznak most, amely inkább egy legyengített vírusból készül, mint egy megöltből.

Vietnámban, ahol a vírus hat hónap alatt 3,7 millió sertést pusztított el, a kormánytól származó információk szerint vakcinákat tesztelnek ezen a nyáron, de eddig kevés részletet osztottak meg a programról. A kínai kormány közölte, hogy a tudósok egy oltáson dolgoznak, amely genetikailag változtatja meg a vírust. Ezt a megközelítést alkalmazzák az amerikai tudósok is.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma közölte, hogy nemrégiben megállapodást írt alá egy oltóanyaggyártóval a további kutatás és fejlesztés céljából. A kutatók előállítottak egy genetikailag módosított vírust, bizonyos gének megsemmisítése céljából.

Az afrikai sertéspestis – ahogy az Origo ebben az összeállításában bemutatta – egyre súlyosabb, globális gazdasági problémává növi ki magát, a járvány pedig igazolhatóan hatással van az élelmiszerárakra is. (origo, Pig-world.co.uk)

 

Kapcsolódó cikkeink