Sertéspestis ellen oltóanyagon dolgoznak a kutatók
Az afrikai sertéspestis (ASF) elsősorban Ázsiában pusztít, ahol komoly gazdasági károkat és emelkedő élelmiszerárakat hoz magával. Kutatók egy olyan oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak a sertéspestis ellen, amellyel megőrizhető a világ sertésállománya – olvasható az origo-n.
A Time magazin arról számolt be, hogy a vírust mindaddig nem tekintették fontosnak a kutatók, amíg tavaly Kínában meg nem jelent. Kína ugyanis a világ sertései felének az otthona.
Dr. Luis Rodriguez, aki a New York-i Plum-szigeten, az Egyesült Államok kormányának idegen állatbetegségekkel foglalkozó laboratóriumát vezeti, így nyilatkozott: „A napjainkra kialakult helyzet miatt, amely már globális fenyegetés, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk erre a kutatásra.”
A vakcina kifejlesztésének egyik módja egy vírus megölése, mielőtt azt egy állatba juttatják. A vírus így nem teszi az állatot beteggé, ám arra ösztönzi az immunrendszert, hogy azonosítsa a vírust és ellenanyagokat állítson elő. Ez a megközelítés azonban nem feltétlenül hatékony minden vírus esetében, beleértve az ASF-t okozó vírusokat is.
A tudósok ezért egy másik típusú oltáson dolgoznak most, amely inkább egy legyengített vírusból készül, mint egy megöltből.
Vietnámban, ahol a vírus hat hónap alatt 3,7 millió sertést pusztított el, a kormánytól származó információk szerint vakcinákat tesztelnek ezen a nyáron, de eddig kevés részletet osztottak meg a programról. A kínai kormány közölte, hogy a tudósok egy oltáson dolgoznak, amely genetikailag változtatja meg a vírust. Ezt a megközelítést alkalmazzák az amerikai tudósok is.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma közölte, hogy nemrégiben megállapodást írt alá egy oltóanyaggyártóval a további kutatás és fejlesztés céljából. A kutatók előállítottak egy genetikailag módosított vírust, bizonyos gének megsemmisítése céljából.
Az afrikai sertéspestis – ahogy az Origo ebben az összeállításában bemutatta – egyre súlyosabb, globális gazdasági problémává növi ki magát, a járvány pedig igazolhatóan hatással van az élelmiszerárakra is. (origo, Pig-world.co.uk)
Kapcsolódó cikkeink
A tudományt is átírja az AI
A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon…
Tovább olvasom >A hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus…
Tovább olvasom >Az állatorvosok szerepe nélkülözhetetlen a hazai agráriumban
Az állatorvosok alapvető szerepet töltenek be az állatok egészségének védelmében,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Haltermelés Magyarországon: a szakma növekvő munkaerőhiánnyal küzd
Az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek ellenére a magyar…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >