Sertésárapály jellemezte a nyarat

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

A legutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy Magyarországon az előző évhez képest, az első félévben a felvásárolt vágócsirke mennyisége tíz százalékkal növekedett, és augusztus közepéig a csirkehúsok belföldi értékesítése 18,5 százalékkal bővült. Ugyanakkor az egész csirke feldolgozói értékesítése hat százalékkal, a csirkecombé 9,5 százalékkal, a csirkemellé pedig tíz százalékkal csökkent.
A vágópulykaüzletben érdekelteknek sem hozott sok jót ez a félév, hiszen a felvásárlás három százalékkal csökkent, miközben a termelői ár is elmaradt két százalékkal a tavaly első félévitől. A pulykahúsok belföldi értékesítése 11 százalékkal csökkent augusztus közepéig. A pulykafelsőcomb feldolgozói értékesítési ára három százalékkal, a pulykamellfiléé 3,5 százalékkal elmaradt a tavalyitól, ugyanakkor a pulykaalsócomb ára minimális, 0,2 százalékkal emelkedett.

Az Európai Unió sertéshúsexportja 12 százalékkal növekedett idén az első öt hónapban, ami elsősorban a régi tagállamok kivitelének köszönhető.
Kedvező tendenciának számít az is, hogy a magyar sertéskivitel is bővült, ami ellensúlyozza az úgynevezett élő sertés egyenlegromlását, így az ország élősertés- és sertéshús-külkereskedelmi egyenlege javult.

Az Európai Unióban az E kereskedelmi osztályba tartozó vágósertés vágóhídi belépési ára, a május elejétől júniusig tartó nagymértékű emelkedés után, júliusban – euróban – egy százalékkal csökkent, ami forintban nem jelentkezett. Egyébként a 2009-et megelőző években a vágósertés termelői ára mindig augusztusban érte el a maximumát, ezzel szemben idén már júliusban csökkent az ár, és a hazai termelésből származó vágósertés termelői árának stagnálása jellemezte a nyarat.

Kapcsolódó cikkeink