Sertésáfa: árcsökkenés jöhet a fogyasztói árakban is

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 14. 11:40

Az élő és a félsertés után a kormány jövőre a sertés tőkehús áfáját is öt százalékra csökkenti. A hús terméktanács szerint ezzel végleg kifoghatják a szelet az adócsalók vitorlájából, ráadásul a fogyasztók is olcsóbban juthatnak az egészséges magyar termékhez. A baromfi ágazat lehet a következő kedvezményezett.

sertes10
Izgalmas évet zárt tavaly a sertés ágazat; január elsejétől 5 százalékra csökkent az élő és a félsertés termelői áfája, ami jelentős piaci átrendeződést hozott magával. A változás leginkább a vágóhidakon volt tetten érhető, ahol olyan húsfeldolgozó üzemek jelentkeztek, amikről korábban hivatalosan nem is tudott a szakma – mondta el a Helyi Híradók kérdésére Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakember szerint az ágazat határozottan „fehéredett” a döntés nyomán, nem csak az adófizetés alól korábban kibújó piaci szereplők jelentek meg, de az importált hús mennyisége is visszaesett. “A trend azonban megtorpant, a hosszú évek, évtizedek óta görbe utakon járó feketézők valószínűleg újabb módszereket találtak a szabályok kijátszására” – fejtette ki Németh Antal.

Az igazi átütő sikert a terméktanács elnöke szerint a sertés tőkehús áfacsökkentése jelentheti majd, mely a kormány döntése értelmében jövőre lép életbe. „Így már túlzottan megnő az adócsalás kockázata; akinek eddig a 27 százalékos áfa mellett megérte ügyeskedni, annak már ésszerűbb lesz befizetnie az 5 százalékot” – fogalmazott a szakember. Ráadásul egy jól körülhatárolható termékcsoportról van szó, így a csalóknak a célzott ellenőrzések alól is nehéz lesz kibújni.

Sertések a Bold Agro Kft. telephelyén Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Sertések a Bold Agro Kft. telephelyén Derecskén 2014. április 17-én. Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

További biztató hír, hogy az NGM adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, Éder Tamás kijelentette: a tárca gondoskodni fog arról, hogy az áfacsökkentés a fogyasztói árakban is megjelenjen. Németh Antal szerint igazán egyszerű a képlet: amelyik kiskereskedő nem csökkenti érdemben az árakat január elsejével, annak a körmére néznek. Így nem fordulhat elő, hogy a kereskedő teljes egészében „lenyeli” az áfakülönbözetet.

A sertés áfacsökkentését a kormány tervei szerint a baromfi követheti, mely jó hír az ágazatnak, hiszen egyes piaci szereplők a sertéstenyésztők helyzetbe hozásával úgy érezték, komoly vetélytársat kaptak. A hús terméktanács elnöke szerint azonban a sertés és a baromfi alapvetően különböző ízlésvilághoz tartozik, így nem kell attól tartani, hogy a jövő évi áfacsökkentéssel az eddigi baromfivásárlók hirtelen átszoknak a sertésre.

A kormány emellett a vágópontok számát is bővítené a közeljövőben, ezzel kapcsolatban azonban árnyaltabb véleményt fogalmazott meg a szakember. Németh Antal alapvetően jó ötletnek tartja a települési vágópontokat, mivel így vissza lehetne szorítani az ellenőrizhetetlen házi vágásokat, ami fogyasztóvédelmi szempontból nagy előrelépés lenne.

Ugyanakkor a szakember szerint a kisebb vágóhelyek törvényi szabályzása és ellenőrzése még nem teljesen kiforrott, így ezeken a helyeken sokszor „elég sajátosan értelmezik az engedélyeket és a rájuk vonatkozó szakmai előírásokat”. Ezen a téren mindenképp rendezni kéne a sorokat Németh Antal szerint, hozzátéve, hogy egy hanyagabb vágóponton általában még így is jobb munkát végeznek, mint a teljesen felügyelet nélküli házi vágásoknál. (hirado.hu)

Kapcsolódó cikkeink