Semmi sem állíthatja meg a fejlesztéseket

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 11. 15. 10:06

Jeles nap volt szeptember 28-a a Smurfit Kappa csoport történetében. Átadhatták a 2021 májusában megkezdett, összesen 20 millió euró értékű beruházásuk egyik projektjét, a szlovákiai Štúrovóban (Párkányban) működő hullámkartongyár új gyártósorát. A fejlesztésnek köszönhetően ezentúl évente 40 millióval több doboz készülhet a párkányi üzemben.

A sok érdeklődőt vonzó LIVE the FUTURE Open Air nevet viselő eseményen Tony Smurfit, a Smurfit Kappa csoport vezérigazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket, majd Zdenek Suchitrával, a közép és délkelet-európai régió vezérigazgatójával, Marek Polákkal, a Smurfit Kappa Obaly Štúrovo, a. s. ügyvezető igazgatójával, Julius Mazannal, a cég innovációs menedzserével, valamint a párkányi gyár dolgozóival közösen büszkén invitáltak mindenkit az üzem felfedezésére.

Adriana Kottrová és Tóth László key account managerek a Solution Centerben

A legmodernebb technológiákat felvonultató gépsorok mellett a fejlesztési labor megtekintésére is lehetőség nyílt, ahol górcső alá kerültek a papírcsomagolás legfrissebb innovációi.

A cégvezetőktől megtudtuk, céljuk nem csupán az, hogy hullámkarton dobozokat gyártsanak és értékesítsenek, hanem kiemelt feladatuknak tekintik, hogy újító megoldásaikkal segítsék partnereik és vevőik sikerét.

A legújabb fejlesztések is igazolják, hogy a Smurfit Kappa név kötelez, hiszen a vállalat a világ egyik vezető gyártójaként ismert papíralapú csomagolási megoldásait illetően. A Smurfit Kappa közel 50 000 embert foglalkoztat, 36 országban, több mint 350 helyszínen.

Zöldülő gyártósor és termékpaletta

A Smurfit Kappa elkötelezett a környezetkímélő megoldásokra törekvések terén. A csomagolási trendeket illetően egyedülálló portfólióval rendelkeznek, termékeik 100%-ban megújulóak, és fenntarthatóan készülnek, hozzájárulnak ahhoz, hogy ügyfeleik környezeti lábnyomát csökkentsék.

Optimalizált folyamataiknak, valamint környezetkímélő és korszerű gyártóberendezéseiknek köszönhetően 2025-re 25%-kal csökkentik szén-dioxid-kibocsájtásukat. Emellett töretlenül haladnak az újrahasznosítható csomagolások népszerűsítése terén is. 2019-ben elindítottak egy globális programot Better Planet Packaging néven, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben terjesszék a fenntartható csomagolás fontosságát az FMCG területén, az e-kereskedelemben és az ipari szegmensekben.

A Smurfit Kappa a fenntartható anyagok terén szerzett iparágvezető tapasztalatát használja arra, hogy fenntartható csomagolási megoldásokat fejlesszen. Olyanokat, amelyek megújulóak, újrahasznosíthatóak és természetes biológiai folyamatok során nyom nélkül lebomlanak. A cég támogatja a körforgásos gazdaság koncepcióját, ezzel járulva hozzá egy csomagolási szempontból is hulladékmentesebb világhoz. Zártláncú üzleti modelljükben visszagyűjtik a használt csomagolóanyagot, és több mint 90%-át újrahasználják a gyártás során.

Ünnepélyes szalagátvágás (balról jobbra): Zdenek Suchitra – CEO of Central South East Europe; Tony Smurfit – Group CEO Executive; Saverio Mayer – CEO Europe, HQ Europe; Marek Polák – Managing Director, Smurfit Kappa

Hullámpapír lemez igényekre szabva

A közép-európai piacokon jelenleg alacsony az élelmiszer-csomagolására alkalmas papírcsomagolások kínálata. A Smurfit Kappa maga állítja elő az alapanyagot, azaz a papírt, továbbá a hullámlemezeket és végül a végső terméket, a papírcsomagolást is. Komplex felszereltségű gyártókapacitásaik lehetővé teszik, hogy minden felhasználási területre rugalmas és testreszabott megoldásokat tudjanak ajánlani, biztosítva az élelmiszerek minőségének megőrzését és a fogyasztók egészségének védelmét.

A párkányi üzemben a papír alapanyagú primer élelmiszer-csomagolások előállítását is végzik kézzel történő és autómatata csomagolósorok számára egyaránt. Mindkét megoldás esetén jelentős csomagolástechnikai tapasztalattal rendelkeznek.

A Smurfit Kappa csoport saját gyártású csomagológépeket is kínál különböző típusú élelmiszerek csomagolására. A társaság évente több mint 400 ilyen berendezést gyárt és értékesít, a legegyszerűbbektől a teljesen automatizált megoldásokig.

„Kreatív karton” – James Bond Aston Martinjának élethű modellje
a párkányi iroda bejáratánál

Hungaropack elismerés

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) idén is – immár 39. alkalommal – meghirdette a Hungaropack 2022 Magyar Csomagolási Versenyt, amelynek küldetése a hazai csomagolástechnika előrehaladásának bemutatása és az újdonságok mielőbbi széles körű elterjesztésének segítése.

Az összetartó csapat a siker egyik kulcsa, a fejlődés motorja

A 2022. évi versenyre 61 nevezés érkezett, ezek közül 42 a fogyasztói és gyűjtőcsomagolás, 19 pedig a szállítási csomagolás kategóriába került.

Remek hangulat a gyárlátogatás közben

A Hungaropack díjat a Signify Hungary Kft. és a Smurfit Kappa Obaly Štúrovo a. s. közös nevezése, a Long Lead – hosszú vezetékes univerzális betét is elnyerte. Az univerzális betét egy nagyon hosszú kábellel ellátott lámpadarab rögzítésére szolgál, amelyet egy „szabványos” (egységes méretű) külső dobozba csomagolnak. A betét egynemű, hullámpapír lemezből készült, ragasztóanyag használata nélkül. A konstrukció további szellemessége, hogy a csomagolás során a dolgozó a perforált vonal mentén a betétet a lámpák méretéhez alakíthatja. (x)

Kapcsolódó cikkeink