SÉF the World! – Környezetvédelmi vetélkedő felhívás
A Magyar Természetvédők Szövetsége szakmai együttműködésben a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével “SÉF the World!” címmel háromfordulós környezetvédelmi vetélkedőt hirdet 7-12. osztályos diákok 3-4 fős csapatai számára.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/03/sef_the_world.png)
Lépés a fenntarthatóság felé
A vetélkedő témája: Fenntartható és egészséges étkezés a húsfogyasztás csökkentésével
A vetélkedő célja: A heti húsmentes étkezési nap bevezetésének megismertetése és népszerűsítése
A napjainkra kialakult fogyasztói igényeket kielégítő intenzív hústermelés növekedése egyre károsabb hatással van környezetünkre és társadalmunkra. A megművelhető földterületek nagy részét ez az iparág használja, a legfőbb felelősévé válva így a mezőgazdasági tevékenységhez köthető éghajlatváltozásnak, víz- és légszennyezésnek. Ráadásul az intenzív hústermelést állatjóléti és globális társadalmi problémák kísérik, ellehetetlenítve egyes társadalmi csoportok helyzetét.
Vetélkedőnkkel éppen ezért a kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztásának fontosságára irányítjuk a figyelmet. Az egészséges étkezés elveinek megtartása mellett már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a fenntarthatóság felé. A résztvevő csapatokat a vetélkedő sztárséfjei vezetik át egy játékos, kreatív feladatokból álló képzeletbeli főzőversenyen.
A résztvevők közben megismerik:
– a mennyiségében kevesebb, minőségében jobb hús fogyasztásának ismérveit és előnyeit;
– az egészséges és húsmentes étkezés gazdag kínálatát, régi, elfelejtett alapanyagait és receptjeit;
– az éghajlatváltozás mérséklésének lehetőségét;
– a helyi és globális környezetvédelmi és társadalmi problémák megelőzését;
– az állatjóléti szempontok előtérbe kerülését.
Jelentkezés, regisztráció A vetélkedőre 7–12. osztályos diákokból álló 3-4 fős csapatok jelentkezését várjuk az ország bármely részéből (iskolánként tetszőleges számú csapattal).
Jelentkezési határidő: 2023. március 14.
A sikeres regisztráció feltétele az alábbi linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk e-mailen. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.
A vetélkedő menete
A háromfordulós vetélkedő két játékos, elektronikus fordulóból, illetve egy személyes megjelenéssel zajló döntőből áll. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg és küldik vissza. A két forduló során a legjobb eredményt elért csapatok bejutnak a SÉF the World! nagy főzőshowjára, azaz a személyes döntőbe, amely a METRO Gasztroakadémián lesz, Budaörsön június 8-án.
Értékelés, jutalom
Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint a szakmai együttműködő partnerek szakértői végzik. A két forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért csapatokat (csapatonként 3-4 diák + kísérőtanár) személyes megjelenéssel zajló döntőre hívjuk meg.
Díjazás: A legjobb 15 csapat tagjai értékes nyereményeket kapnak.
Fődíjak: Az első három helyezett Decathlon vásárlási utalványt kap (I. helyezett: 60 000 Ft, II. helyezett: 40 000 Ft, III. helyezett: 30 000 Ft csapatonként
A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) támogatásával különdíjat is adunk. A különdíjat nyert csapat tagjai egynapos, üzemlátogatással egybekötött tanulmányi kiránduláson ismerhetnek meg egy több ezer adagos közétkeztető főzőkonyhával.
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben
A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben,…
Tovább olvasom >Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >