Sárvár lehet az ország 14. gyógyhelye

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 25. 08:26

Akár 25-30 milliárd forintnyi beruházást indukálhat, ha hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánítják Sárvárt, az országban mindössze 13 olyan település létezik, amely rendelkezik gyógyhely minősítéssel.

Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatója szerint ha megkapják a minősítést, az eddigieknél is több turista jön Sárvárra, így jócskán túllépik majd az eddig évente félmilliós látogatószámot. Huszonhét éve nem minősítettek egyetlen magyar várost sem gyógyhellyé. Legutóbb 1984-ben ítélték oda a gyógyhely címet. Gyógyhely például Hévíz, a Balfi Szanatórium, Harkány és Hajdúszoboszló. Sárvár a cím elérése érdekében az elmúlt években már többmilliárdos fejlesztést hajtott végre. Sárváron most a termálkörút megépítésével 250-300 hektár terület már a gyógyhelyi arculatnak megfelelő. Az új gyógyhely lesz az első, amely a klasszikus, idősebbeknek szóló gyógyfürdői szolgáltatások mellett a fiatalabbaknak, a gyermekes családoknak is igazi, nemzetközi szinten is megfelelő wellness- és élményjellegű szolgáltatásokat kínál.

A címet körülbelül egy év múlva kaphatja meg a Rába-parti város, addigra vizsgálják meg, hogy megfelel-e az összes feltételnek. A gyógyhely minősítést az egész város vagy egy városrész kapja, ezért a település környezetének is a gyógyulni vágyók igényeit kell szolgálnia. Vizsgálják például, hogy van-e elég kerékpárút vagy zöld övezet, illetve hogy milyen magas a zaj- és porszennyezés a településen. A városnak garanciákat kell adnia, például a sárvári víz minőségére, a levegő és a város tisztaságára. Egyszóval a város vezetésének arra kell törekednie, hogy „ötcsillagos várost építsen” – idézi az MTI Kondora Istvánt, a város polgármesterét.

Kapcsolódó cikkeink