Nyert a Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája
Sáppusztai Pálinkafőzde málnapálinkája kapta a társadalmi zsűri közönségdíját pénteken az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett nyolcadik Quintessence pálinka- és párlatversenyen, amelyre még Kínából is érkezett nevezés.
A szervezők pénteki tájékoztatása szerint idén 1318 mintát küldtek be, ami rekord a magyar pálinkaversenyeken. A közönségdíjast a lillafüredi Palotaszállóban választották ki péntek este.
A rendezvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt mondta: „Nemcsak a szép magyar nyelv az egyedi a világban, hanem jó néhány más dolog mellett a magyar pálinka is, hiszen ez is egyedi, sajátosan magyar és minőségi”.
Tuzson Bence úgy fogalmazott, nagyon jó, hogy a pálinkának egyre jobb és egyre nagyobb a megbecsültsége mind itthon, mind a világban, és ma már a pálinka nem kommersz ital, kultúrája van és bekerült a hungaricumok közé.
A Quintessence Competition – korábbi nevén Ongai Pálinkaverseny – az elmúlt években nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka- és párlatversenyévé nőtte ki magát a szervezők szerint. Évek óta több mint ezer minta érkezik a seregszemlére Magyarországról és külföldről – közölte Takács László versenyigazgató, hozzátéve: nemzetközileg is felkészült, széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkező pálinkabírálók és értékelők döntöttek arról, hogy melyik ital a legjobb.
Idén Magyarországon kívül Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából, Németországból, Lengyelországból, Törökországból és Kínából 264 nevezőtől érkezett a versenyre pálinka és párlat.
A pálinkák és párlatok értékelését a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán január 12-én és 13-án tartották, a 28 tagú nemzetközi zsűri döntése alapján arany oklevelet 195, ezüst oklevelet 349 míg bronz oklevelet 400 pálinka és párlat érdemelt ki.
A kereskedelemben kapható minták közül 33 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 31 kategóriagyőztes minta volt. Az 1318 nevezett és elbírált mintából 433 volt a kereskedelmi tételek száma, 552 a bérfőzők és 333 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.
A közönségdíjast a nagyaranyérmes, champion pálinkák közül választotta ki a társadalmi zsűri.
A verseny fővédnöke ezúttal is Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >Óriási magyar siker Amerikában: magyar pálinkafőzde nyerte el az “Év Lepárlója” díjat
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >Átfogó átalakításokkal próbálja újraéleszteni a Starbucksot Brian Niccol vezérigazgató
A Starbucks új vezérigazgatója, Brian Niccol, átfogó reformokat tervez bevezetni…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >