Saláták és zöldfűszerek után gabonát is termeszt az Infarm
Sikeresen termesztett búzát beltérben a vertikális növénytermesztéssel foglalkozó Infarm föld, illetve növényvédő szerek használata nélkül, és a szabadföldi termesztéshez képest sokkal kevesebb víz felhasználásával.
A startup állítása szerint ő az első vertikális gazdálkodást folytató vállalat, amely ellenőrzött környezetben termel alapvető élelmiszernövényt.
A kísérletek első szakasza alapján az Infarm évi 11,7 kilogramm/négyzetméter terméshozamot prognosztizál, ami hektáronként 117 tonnának felel meg évente, vagyis a szabadföldi termelési hozam 26-szorosa – közölte az Infarm.
Guy Galonska, az Infarm technológiai igazgatója és társalapítója elmondta: „A világ növekvő népességének további élelmezéséhez nagyobb terméshozamokat kell elérnünk, amiről most bebizonyítottuk, hogy a búza esetében beltéri, ellenőrzött mezőgazdasági környezetben lehetséges.
„Eredményeink jelentősek, ha összehasonlítjuk azokat a szabadföldi búzatermesztés átlagos hozamával, amely körülbelül 4,5 tonna/hektár/év, és erősen függ az időjárástól és az évszakoktól.”
Galonska hozzátette, hogy az Infarm további 50%-kal növelheti búzakibocsátását az elkövetkező években a továbbfejlesztett genetika, a hardver és az optimalizált növekedési környezet kombinációjával.
A vállalat által alkalmazott módszer klímabiztos, mivel a külső éghajlati viszonyok nem befolyásolják a termelést.
A búza egyes régiókban a napi fehérjebevitel közel 40%-át adja, és nagyobb területen termesztik, mint bármely más növényt – jegyezte meg az Infarm. ‘A Milestone For Infarm’
Erez Galonska, az Infarm vezérigazgatója és társalapítója a következőket nyilatkozta: „Az, hogy képesek vagyunk beltérben búzát termeszteni, mérföldkő az Infarm számára, és jelentőséggel bír a globális élelmezésbiztonság szempontjából is, hiszen a világszerte alapvető élelmiszernek minősülő búza kalóriadús, de erőforrás-igényes növény.
Hozzátette: „Azért hoztuk létre az Infarmot, hogy a világ növekvő népességének élelmezésére alkalmas új élelmiszertermelési módszereket találjunk, és az eredmények szerint egy nagy lépéssel közelebb kerültünk e célunk eléréséhez.”
Kapcsolódó cikkeink
Tovább drágulhat a kenyér
A magyar kormány tervei a feldolgozóipar bővítésére még csak a…
Tovább olvasom >Összefogással nemzetünk egységéért – Búzaszentelő Ünnepséggel indult el az idei Magyarok Kenyere Program
A Kárpát-medencei Búzaszentelő Ünnepséggel, közel 400 kárpát-medencei gazdálkodó részvételével nyitotta…
Tovább olvasom >A búza és az árpa exportvolumene nőtt 2023-ban
A gabonafélék exportértéke és külkereskedelmi aktívuma volt a legmagasabb a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért
A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért…
Tovább olvasom >A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója
A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással…
Tovább olvasom >A hulladék körforgásáról fejlesztett új oktatási modulokat a Coca-Cola Magyarország
A körforgásos gazdaság alapjairól, és a víz, valamint az energia körforgásáról szóló, online tananyag…
Tovább olvasom >