Saját szennyvíztisztítót épített a Gallicoop

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 03. 00:00

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. környezetvédelmi és gazdasági megfontolásokból saját szennyvíztisztítót épített Szarvason. A szennyvíz nem hagyja el a telep területét és egyharmadával csökken a város szennyvíztisztítójának túlterheltsége is.

A létesítményt 2006-ban kezdték el építeni, próbaüzemben  ez év elejétől működik, hétfőn a jogerős működési engedély is megérkezett.
A több mint negyedmilliárd forintos beruházás a számítások szerint 6-7 éven belül térül meg, és a cég további környezetkímélő megoldások megvalósítását tervezi a közeljövőben.
A pulykafeldolgozóban keletkező technológiai eredetű szennyvizek a vágás és feldolgozás során, valamint a feldolgozáshoz használt eszközök napi tisztításából származnak. A jelenlegi tisztítóberendezéssel a környezet megóvása mellett a cég által fizetendő szennyvízelvezetési díj megszűnik, a környezetterhelési díj pedig nagy mértékben csökken.
A Gallicoop a szennyvíztisztítóra kiírt pályázaton az Organica Zrt. amerikai és angol fejlesztésű, sok-cellás felépítésű, ún. Élőgépek technológiáját választotta, amelyet hazánkon (Etyek, Noszvaj, Telki) kívül például Ausztriában, Írországban és Lengyelországban is sikerrel használnak évek óta. A technológia különlegessége, hogy a reaktorokba ültetett gyökérzet gazdag ökoszisztéma számára teremt életteret, így a biodiverzitás lehetőségeit maximálisan kihasználják, ez által fokozva a tisztítás hatékonyságát. A megtisztított szennyvizet visszaforgatva főként öntözésre használják majd.
Kapcsolódó cikkeink