Ruha nem marad szárazon…

Szerző: Budai Klára Dátum: 2023. 01. 12. 11:28

A mosószerek és öblítők piaca főként értékben hozott az elmúlt időszakban jelentős eredményeket, aminek oka nem az eladási számokban, sokkal inkább a termékek megnövekedett árában keresendő. A fogyasztók egyre tudatosabban figyelnek a beltartalomra és a csomagolásra is, emellett fontos számukra, hogy az alkalmazott tisztítószerek minél inkább bőr- és környezetbarátak legyenek.

Krubl Yvette, a Procter&Gamble közép-európai vállalati kommunikációs menedzsere a 2021 júliusától 2022 júniusáig tartó időszakot vizsgálva azt állapítja meg, hogy a mosószer kategória mennyiségben stagnált, míg értékben egy számjegyű százalékot nőtt. Az utolsó hat hónapot már erősen áthatotta az infláció.

Krubl Yvette-Procter&Gamble

Krubl Yvette
közép-európai vállalati
kommunikációs menedzser
Procter&Gamble

– A régióban, így Magyarországon is a legnépszerűbb mosószerfajták közé tartoznak az Ariel gél folyékony mosószer verziói. Továbbra is népszerűek a választás során a multifunkciós termékek, azok, amelyekkel nemcsak textileket, hanem egyéb felületeket is lehet tisztítani és fertőtleníteni. A folyékony mosószerek ebben az időszakban még tovább növelték térnyerésüket, és majdnem 60%-ot foglalnak el a mosószer kategóriából. Ez talán annak is köszönhető, hogy ennél a termékcsaládnál érhető el a mosásonkénti legalacsonyabb ár. A mosóporok soha nem látott szintre süllyedtek a 14%-os részarányukkal. A POD-ok viszont szépen tartják előkelő pozíciójukat – ismerteti a szakember, hozzátéve, hogy az értékesítési csatornák megoszlásában jelentős változást nem tapasztal, továbbra is megfigyelhető a diszkontok előretörése, illetve mellettük a szaküzletek – drogériák, országos drogérialáncok – szerepe nőtt. A fogyasztók kevesebb időt töltenek bevásárlással, és azt kevés helyre is koncentrálják.

A Herbow márka aktív növekedési szakaszban van, a belföldi értékesítés mellett a külföldi piacokon is jelentős sikereket ért el.

István Katalin, Herbow

István Katalin
marketingvezető
Herbow International

– A teljes öko mosószerpiac 13,8%-os YTD-növekedést mutat értékben, és a teljes piac 2%-át teszi ki. A Herbow 6,2%-os részesedéssel abszolút piacvezető a szegmensben a kis márkák között, egyedül a Frosch előzi meg 18,2%-os részesedéssel. A Herbow mosó és mosogatószerek mind gél állagúak. Manapság erre a típusra sokkal nagyobb az igény, mert számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a mosóporokhoz és a mosókapszulákhoz képest, például nem karcolja a felületeket, illetve nem ragad bele a textíliába – fejti ki István Katalin, a Herbow International Zrt. marketingvezetője.

Idén számos új terméket vezettek be erre a piacra, többek között a Herbow Jeans farmer folttisztítót és a Herbow baby és bambino folttisztító és folteltávolító porokat. A szeptemberi hónap legnagyobb durranása pedig a DIEGO by Herbow mosó- és tisztítószerek bevezetése volt, és ebben a portfólióban először már folyékony folttisztító spray-ket is kínálnak.

– A kategóriában a tudatosság egyre elterjedtebb szemléletté válik. A fogyasztók figyelme a mind természetesebb összetevők felé fordult. A vásárlást befolyásoló elsődleges szempontok között szerepel továbbra is az illat és a bőr- és környezetbarát összetétel, valamint a környezetbarát formula és csomagolás, az állatkísérlet-mentesség és a vegán jellemző – avatott be István Katalin.

A marketingvezető azt is elárulta, hogy az online vásárlás térhódítása partnereiknél is tapasztalható volt, a shopping napok soha nem látott sikereket könyvelhetett el magának az idei évben is.

A folyékony mosószerek térnyerése folytatódik, közel 60%-át teszik ki immár a mosószer kategóriának

Császár Hedvig, Ananda

Császár Hedvig
ügyvezető
Hurricane

– Az Anandam folyékony mosószereket, pontosabban gélt és öblítőket gyárt. A por kategória a válság idején erősödhet kedvező ára és tartóssága miatt. A kapszulákra van igény, ám előállítási költségük magasabb, így az egyre emelkedő árak mellett népszerűségük csökkenésére számítunk, ezért nem tervezünk kapszulás terméket bevezetni továbbra sem – veszi át a szót Császár Hedvig, az Anandam márkát forgalmazó Hurricane Bt. ügyvezetője.

– Mi nem gyártunk kiegészítő terméket jelenleg, mert mosógéljeink, bár a természetes mosószerek kategóriájába sorolhatóak, hatékonyságuk a kiemelkedők közé tartozik.

Termékeik értékesítésében nagy elmozdulás mutatkozott az online értékesítésben érdekelt partnereik körében, ahol nem várt növekedés volt tapasztalható. Vásárlóik számára a termék illata és a természetes, bőr- és környezetbarát alapanyagok a mérvadó szempontok. Kiemelt célcsoportjuk az érzékeny bőrűek, a várandósok és a kisgyermekes családok.

– Az érzékeny bőr mellett az illatanyagokkal szembeni érzékenység is egyre több embert érint, így termékeink számunkra is megoldást jelentenek – fűzi hozzá Császár Hedvig.

Továbbra is fontos mosási „kellék” az öblítő

Az öblítő kategóriáról is hasonlóan vegyesen, de inkább pozitívan számolnak be a szegmens cikkünkben megszólaló szereplői.

Rosta Zita, Henkel

Rosta Zita
junior brand manager
Henkel Magyarország

A NielsenIQ 2022-re vonatkozó adataiból Rosta Zita, a Henkel Magyarország Kft. junior brand managere azt olvassa ki, hogy a teljes öblítő kategória 9%-kal tudott nőni értékben a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A növekedés leginkább az áremeléseknek köszönhető, ugyanis eladott mennyiségben csökkenés látható (–3%).

– A Silant a termék nyári megújulása óta erős növekedés jellemzi értékben és mennyiségben is, illetve a piacrésze is hónapról hónapra erősödik. Az öblítő kategóriához hasonló trendek jellemzőek a Silanra is: a klasszikus, az aromaterápia és a sensitive termékek eladásai mennyiségben és értékben egyaránt jelentősen megugrottak – jelzi Rosta Zita.

A kiszerelésekkel kapcsolatosan azt tartja fontosnak megemlíteni, hogy a vásárlók – az elmúlt évekhez hasonlóan – a nagyobb méreteket és az összecsomagolásokat keresik a kedvező ár/liter miatt, és a jelenlegi erős inflációból kifolyólag a promóciókat is jobban figyelik.

– A legtöbb fogyasztó számára az illat és annak tartóssága az elsődleges döntési szempont az öblítő kiválasztása során. Sok esetben hajlandóak cserélgetni az illatokat, és szeretik kipróbálni az újdonságokat is – jegyzi meg a junior brand manager.

Nagy Anita, Unilever

Nagy Anita
brand manager
Unilever

Nagy Anitától, az Unilever Magyarország Kft. brand managerétől megtudjuk, hogy az előző évek tendenciáját követve az öblítő kategória 2022-ben is növekedni tudott értékben, míg eladott literben és darabszámban továbbra is csökken, ezzel is illusztrálva a piac prémiumizációját.

– A Coccolino egyike a három nagy öblítőmárkának, a piacvezető helye évek óta stabil, a második helyért viszont folyamatos a harc. A Coccolinóval fő célunk, hogy az idei projektek segítségével ezt megszerezzük és meg is tartsuk hosszú távon – tájékoztat a NielsenIQ számaira hivatkozva Nagy Anita.

Elmondása szerint a hipermarketek korábbi években tapasztalható dominanciája lecsökkent, mostanra a drogériák súlya valamivel nagyobb lett, illetve szorosan mögöttük találjuk a diszkont csatornát.

Krubl Yvette arról ad hírt, hogy a 2022 nyaráig tartó időszakban Magyarországon a Lenor márkacsalád az eladási adatok alapján stabilan őrzi első helyét a vásárlók szívében.

– A kategória mind értékben, mind mennyiségben növekedett az elmúlt időszakhoz képest. Köszönhető ez annak is, hogy bevezetésre került a Lenor Fresh Air szuper kompakt márkacsalád, mely a prémium termékek palettáját növelte, ezáltal értéket teremt, és a kategóriát is felfelé húzza – nyilatkozza a Procter&Gamble közép-európai vállalati kommunikációs menedzsere.

A Lenor márkacsalád töretlenül népszerű vásárlóik körében, azt látják, márkahűségük erős, és ha kedvenc terméküket akció­ban is meg tudják vásárolni, azt értékelik és mindenképpen megveszik.

Öblítőből a vásárlók – az elmúlt évekhez hasonlóan – a nagyobb méreteket és az összecsomagolásokat keresik a kedvező ár/liter érték miatt

Erősödik az öko

Az öko öblítőszer kategóriában a Herbow márka 2022 júniusától abszolút piacvezető lett 35,3%-os piacrésszel. Sikereit az új Herbow baby és bambino márka bevezetésének, illetve az új öko és digitális csatornákat is megcélzó aktív disztribúciószélesítő tevékenységének köszönheti.

– A mosóparfümök, az úgynevezett fragrance boosterek külön kategóriát képviselnek az öblítők piacán, melyek értékbeni részesedése 5% körüli. A szuperkoncentrált növényi alapú Herbow 2in1 mosóparfüm- és textilöblítő-koncentrátumok meghatározó szereplői a kategóriának, egyre szélesedő és stabil fogyasztói bázissal rendelkeznek.

Egyediségük, hogy nemcsak intenzív illatélményt biztosítanak, mint általában a mosóparfümök, hanem növényi eredetű textilkondicionáló, lágyító alapanyagokat is tartalmaznak, melyek a vegyi öblítőkben használt szintetikus kationos tenzidek környezetbarát és egészséges alternatívái. Használatuk gazdaságos és tudatos választás, hiszen a 200 ml-es kiszerelés 40 mosáshoz elegendő – világít rá István Katalin.

Egyre fontosabb szempontok vásárlásnál a mind természetesebb összetevők, a bőr- és környezetbarát összetétel

Tremmel Nóra - Brands and More

Tremmel Nóra
cégvezető
Brands and More Hungary

A Brands and More Hungary Kft.-nél is folyamatos növekedést tapasztalnak az öblítőszerek piacán, saját eladásaik az utántöltők felé mozdultak el.

– Ha az öko szegmens vásárlói megismerik a Green Emotion jázminillatú öblítőjét, folyamatosan visszatérnek hozzá, mert azt érzik, hogy amellett, hogy ruháik illatosak, puhák, a termék használatával nem visznek káros anyagot a bőrükre, és a környezetüket is óvják, hiszen újrahasznosítható és újrahasznosított csomagolást használunk – informálja lapunkat Tremmel Nóra, cégvezető.

A cégnél azt látják, hogy a magyaroknak továbbra is nagyon fontos az öblítő használata, ám már ezen a téren is tudatosabbak, igyekeznek öko termékeket választani. Kiemeli: a gyártók számára az egyik legnehezebb feladat jó ár-érték arányban minőségi terméket előállítani.

Újragondolt megoldások

A Procter&Gamble több újdonsággal is készül, folytatja az Ariel márkacsalád fenntarthatóságért tett törekvéseinek bemutatását, mely elsőként az Ariel POD környezetvédelmi aspektusait mutatta be.

– Ez az energia- és vízmegtakarítást emelte fókuszba, a most debütáló és a műanyag csomagolást teljesen kiváltó ECOCLIC papírdobozos csomagolásunk pedig felelősen gyártott papírból készül, és 100%-ban újrafelhasználható. Európában 6500 tonna műanyagot vált ki. Természetesen az energiahatékonyság most még fontosabb, mint eddig valaha, ezért számos formulaújdonsággal is készülünk, hogy még hidegebb vízben, még rövidebb mosási ciklusokkal is ugyanolyan mosási eredményt tudjunk nyújtani. Mosógépgyártókkal is dolgozunk innováció­kon, hogy víz-, energia- és mosószertakarékosan, ezáltal fenntarthatóan és pénztárcakímélően tudjanak fogyasztóink mosni. Ezt szeretnénk vásárlóinknak szélesebb körben biztosítani a Magyarországon először indult pénzvisszafizetési programunkkal, amelyben az Ariel és Lenor termékcsalád is részt vesz, így a mosási hatékonyság és a jól megszokott illatok mellett a vásárlás „olcsóbb”, mint valaha – emeli ki Krubl Yvette.

Öblítő-termékvonalukra áttérve azt osztja meg, hogy ikonikus öblítőverziójuk, a Lenor Tavaszi ébredés évek óta megkérdőjelezhetetlenül az első számú Lenor termékük.

– Minden fogyasztói igényt igyekszünk kielégíteni, legyen az érzékeny bőr, erősebb illat vagy éppen illatmentes verzió. A ruhák élettartamának megőrzése és így a környezetvédelemhez való hozzájárulás egyre nagyobb teret hódít. Mi amellett tesszük le a voksunkat, hogy a ruhákat meg lehet menteni – hívja fel a figyelmet a közép-európai vállalati kommunikációs menedzser.

A Lenor márkacsalád folyamatosan megújul, és minden évben újdonságokkal jelentkezik a piacon. Az utóbbi 12 hónapban megújították a termékek alapját adó formulát, mely a Lenor eddigi legjobb frissességet biztosító technológiáját mutatta be. Ma már minden termékükben növényi alapú összetevőkkel dolgoznak. Emellett újragondolták a csomagolást is, újrafehasznált műanyagot alkalmaznak, és kísérleteznek már papírváltozatokkal is.

A Henkel Magyarország Kft. öblítő portfóliójába három új illat érkezett a 2022 nyári termékmegújulás során: a klasszikus szegmensbe a Morning Sun variáns, ami a napsütésen száradt ruhák kellemes érzését kelti hosszan tartó illattal, az aromaterápia szegmens pedig két új, nyárias variánssal bővült, a Fascinating Jungle és Relaxing Maldives termékek egzotikus és hosszan tartó illatélményben részesítik a fogyasztót. 2023-ban további izgalmas újdonságokkal bővül a Silan portfólió.

– Az érzékeny bőrű fogyasztók számára megoldást kínálnak a sensitive termékek. Ez a 3. legfontosabb szegmens mindegyik top márka esetében. A sensitive fogyasztókra kevésbé jellemző, hogy más szegmensre váltanak, ugyanis nekik a bőrhöz kíméletes eredmény a legfontosabb szempont. Hűséges vásárlói csoportnak számítanak – mondja Rosta Zita.

Tízből öt magyar változtatott a mosási szokásain spórolás céljából – ez kihathat a piacra is

Innovációk kívül-belül

Az Unilever Magyarország Kft. 2021 júliusában hozta el a teljes Coccolino öblítő márka megújulását, fókuszban az ultrakoncentrált termékcsaláddal és a Pro-­Fibre formulával. Ez az innováció a ruhaápolásra helyezi leginkább a hangsúlyt. 2022-ben pedig újragondolták a portfóliójukon belüli méreteket, annak érdekében, hogy minél jobban kiszolgálják a fogyasztói igényeket: ezekre reflektálva vezették be az új duopack méreteket is.

– Az elmúlt években hatalmas sikert aratott a Coccolino macis promóciója, ahol Coccolino öblítő vásárlása esetén egy plüss Coccolino macit kapott ajándékba a vásárló. 2023-ban is nagy hangsúlyt fektetünk olyan promóciós ajánlatok fejlesztésére, amelyek hasonló sikernek örvendenek, és szintén elnyerik a fogyasztók tetszését – ígéri Nagy Anita, brand manager.

Kathi Dániel, FCB

Kathi Dániel
üzletfejlesztési vezető
FCB Hungary

Kathi Dániel, az FCB Hungary Zrt. üzletfejlesztési vezetője abba nyújt betekintést, hogy egy 2022 tavaszán – a Frosch termékek gyártója, a német Werner & Mertz megbízásából – készített márkakutatás egyértelműen az öko kategória legnagyobb ismertséggel és volumennel bíró termékeinek mérte a Froscht Magyarországon.

– Szeretnénk a fogyasztók számára hangsúlyozni, hogy a Frosch az a márka a piacon, amely a teljes háztartási és mosás kategória igényeinek lefedésére képes, és nemcsak a beltartalom, hanem a csomagolás tekintetében is környezetbarát megoldást biztosít – mutat rá Kathi Dániel.

Vállalatuk 2023-as innovációs terveire vonatkozóan annyit árul el, hogy 2022 végén vagy 2023 elején termékcsomagolás tekintetében Európában egyedülálló újítással jelentkezik a Frosch márka.

– Bízunk benne, hogy ezzel a lépéssel is a fenntartható és 100%-ban újrahasznosítható csomagolások használatának irányába fogjuk terelni a versenytársainkat is.

Schreiner János, Herbow

Schreiner János
kereskedelmi igazgató
Herbow International

A Herbow International Zrt. számos újdonsággal jelent meg az idei évben. A legnagyobb termékbevezetési kampányuk a Herbow baby és bambino bababarát és a Herbow Pure sensitive skin, illat-allergénmentes termékcsalád piacra lépése volt, melyek a kifejezetten érzékeny bőrű és allergiára hajlamos kisbabák, gyermekek és felnőttek ruháinak tisztítására lettek kifejlesztve – elevenítette fel Schreiner János, kereskedelmi igazgató.

– Mint ahogy azt a legfrissebb fejlesztéseink is bizonyítják, a célunk az, hogy minél természetesebb és környezetkímélőbb termékeket hozzunk létre. Jövőbeni fejlesztéseink is ebbe az irányba visznek bennünket tovább. Szeretnénk új piacokon, új fogyasztói szegmensekben és kategóriákban is teret hódítani a Herbow növényi eredetű, mosódiós környezet- és bőrkímélő termékeinkkel.

A ruhák élettartamának megőrzése is hozzájárulás a környezetvédelemhez – így releváns márkaígéret lehet

 //

 

Töretlen a gyártói márkás mosószerek és öblítők népszerűsége

Több mint 56 milliárd forintnyi mosó­szer fogyott 2021 augusztusa–2022 júliusa között. Mennyiségben a vizsgált időszakot megelőző (2020. augusztus és 2021. július közötti) periódushoz képest 2%-os visszaesést figyelhetünk meg, körülbelül egymillió liter­rel kevesebb mosószer talált gazdára. Értékben kifejezve: a gyorsuló inflációnak, a növekvő áraknak köszönhetően a forgalom 7%-os növekedést mutat.

NielsenIQ logo

Séra Katalin_NielsenIQ

Vendégszerző:
Séra Katalin
senior elemző
NielsenIQ

Minden harmadik, mosószerre költött forintot a magyar piacon a 2500 m²-nél nagyobb és a 401–2500 m² közötti boltokban fizették ki a magyar fogyasztók. A drogériák a mosószerpiac közel egynegyedét (23%-át) teszik ki. A legfeljebb 400 négyzetméteres üzletek pedig mindösszesen a teljes piac 18%-át hasítják ki.

A hazai kiskereskedelemben változatlan a bizalom a gyártói márkás mosószerek iránt: az értékben mért eladás 93%-a ilyen termékek eladásából ered – még úgy is, hogy az értékesítési volumen az előző évhez képest 2%-os elmaradásban van. Értékben azonban 7%-os növekedést látunk, míg a kereskedői márkák 11%-os emelkedést értek el.

Az eladások több mint felét, 57%-át a folyékony, gél állagú mosószerek teszik ki. Ezek népszerűségét jelzik, hogy a további szegmensek többszázalékos csökkenésével ellentétben a gél mosószerek eladási volumene 2%-kal nőtt. Második helyen a kapszulás mosószer áll, ez a kategóriapiac több mint egynegyedét teszi ki. Ám magasabb ára miatt, 10%-os volumenbeli csökkenés mellett, 6%-os értékbeli növekedés figyelhető meg. A mosópor, amely a harmadik az értékbeli rangsorban, 16%-ot tudhat magáénak a kategóriaforgalomból. Emellett jelentős, 10%-os volumenbeli csökkenést szenvedett el előző időszakhoz képest.

Adagokat tekintve rendkívül változatos a piac, sokféle kiszerelésben találkozhatunk mosószerekkel. A három legnépszerűbb kiszerelés a 40, a 60 és a 20 mosásra alkalmas adagok, de érdekesség, hogy együttvéve is csupán a teljes piac 30%-át teszik ki, annyira különböző kiszerelések léteznek. Ebben szerepet játszik, hogy az eltérő hatóanyagok, koncentrációmérték miatt eltérnek a gyártó által javasolt ajánlott mennyiségek. Súlyban kifejezve a maximum 3 kilogrammos csomagolások a favoritok, a fogyasztók 73%-ban ezen méretkategória mellett teszik le a voksukat.

Az öblítők piacán 4%-os volumenbeli visszaesést regisztrált a NielsenIQ kiskereskedelmi indexe az előző periódushoz viszonyítva. Értékben viszont 7%-kal nőttek az eladások, így egy évben a hazai öblítővásárlók több mint 30 milliárd forintot hagytak a boltokban. Leginkább a 401–2500 m² közötti boltokban költöttek a magyarok öblítőre. Ezt követték a 2500 m² feletti hipermarketek, majd a drogériák, melyek kasszáiban minden negyedik, öblítőre szánt forintot hagytak a vásárlók.

A gyártói márkás öblítők népszerűsége még a gyártói márkás mosószerekénél is magasabb: a kereskedői márkák csupán 4%-ot szakítanak ki a piacból, és az előző évhez képest 18%-os visszaesést tudhatnak maguk mögöt. Ezzel szemben a gyártói márkás öblítőknél csupán 3%-os volumencsökkenést látunk, 8%-os értékbeli eladásnövekedéssel.

A magyar piacon 95%-ban az öblítőkoncentrátumokat választják a vásárlók.

Kiszerelést tekintve tarol az 1 és 1,99 liter közötti méret, ez tette ki a piac több mint felét. Azonban az 1 literes kiszerelések növekedtek legnagyobb mértékben, 12%-os pozitív változást tudhatnak magukénak.

Rendkívül változatos, hány mosáshoz elegendő adag található egy-egy eladott üvegben, mivel az adagolás függ a mosott ruha mennyiségétől is. Ennek köszönhető, hogy a vizsgált iőszakban 81 eltérő kiszerelés volt megtalálható a polcokon. //

 

Kutatás: így mosunk az energia-vészhelyzetben

Ha összességében nem is, a mosást tekintve tudatosabb háztartásigép-használatot hozhat az energia-vészhelyzet a magyaroknál. A Gorenje kutatása szerint tízből öt magyar változtatott a mosási szokásain spórolás céljából. A megkérdezettek 21 százaléka kevesebbet, míg közel 20 százalék alacsonyabb hőfokon mos, mióta elszabadultak az energiaárak. 18 százalék több ruhát tesz a gépbe egy-egy mosásnál, a válaszadók 10 százaléka pedig a fél adag opciót használja, hogy többet takarítson meg.

A kutatásban részt vevők több mint 40 százaléka a 40 fokos programra esküszik, míg minden ötödik megkérdezett 30 fokon mossa a ruhákat. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők mindössze 12 százaléka használ eco programot, míg 10 százalék automata, 8 százalék pedig 15-30 perces gyorsprogramot indít be a leggyakrabban.

A mosógépek életkorát tekintve jobban állunk, mint pár évvel ezelőtt: a válaszadók majdnem harmadánál még csak 2-3 éves, közel 30 százaléknál pedig 4-5 éves a háztartásában lévő mosógép. Mindössze a kitöltők 8 százaléka használ 8-9 éves gépet, és csak minden ötödik magyar háztartás mos 10 éves vagy annál is idősebb készülékkel.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a közép és hosszú távú takarékoskodás már a vásárlásnál is felülírja a korábbi preferenciákat. Tízből öt válaszadónak már nem az ár, hanem a készülék vízfogyasztása és energiamegtakarítása lenne a legfontosabb szempont, ha mosógépvásárlásra kerülne a sor.

A kutatásból az is kiderült, hogy csak minden harmadik válaszadó nézi meg először a készülék árát, a kitöltők 8 százalékának a készülék márkája, 5-5 százaléknak pedig a garanciafeltételek, valamint az ingyenes szállítás és beüzemelés a legfontosabb szempont.

Ugyan az új energiacímkék értelmezése kezdetben sokaknak nehézséget okozott, a kutatás szerint a válaszadók 53 százaléka már tisztában van azzal, hogy egy A-energiabesorolású mosógéppel nemcsak jóval több áramot, hanem több vizet is meg lehet takarítani, mint egy alacsonyabb energiabesorolású modellel. //

 

Mosópor helyett egyre inkább folyékony mosószer

Mosószert, illetve öblítőszert a magyar háztartások négyötöde vásárolt az elmúlt 12 hónapban, a vásárlói bázis nagysága lényegében nem változott az elmúlt évek során. Folyamatosan csökken a hagyományosnak számító mosóporok vásárlói bázisa, a gélalapú és folyékony mosószereket, kapszulákat vásárló háztartások aránya meghaladja a mosóporokét. Az újratölthető mosószerek és öblítőszerek egyelőre még kevés, de növekvő számú vásárlót vonzanak.

GfK-Growth from Knowledge

Bakonyi-Kovács Kriszta - GfK

Bakonyi-Kovács
Krisztina
senior product consultant
GfK Consumer Panel

A mosószerek, illetve öblítőszerek vásárlói bázisa stabil maradt az elmúlt 3 évben. Az elmúlt 12 hónapban a magyar háztartások 80%-a vett valamilyen mosószert, illetve ugyanannyian vásároltak öblítőszert. A mosószerek piacán a mosóporok vásárlói bázisa évről évre folyamatosan szűkül: míg két évvel ezelőtt a háztartások 23,4%-a vásárolt ilyen terméket, addig az idei évben, az augusztusig tartó 12 havi időszakban ez az arány 22%-ra csökkent.

A háztartások által megvásárolt mosóporok mennyiségének több mint 40%-a, a főként nagyobb kiszereléseket kínáló diszkont csatornából származik. A csatornában a mosóporok mennyiségének 39%-át 5 kg-nál nagyobb kiszerelésben vásárolták meg a háztartások (az 5 kg-nál nagyobb kiszerelések részaránya a teljes piacra vetítve 26%). A diszkont csatorna súlya az utóbbi 12 hónapban tovább növekedett a mosóporok piacán, ezzel egyidejűleg a hipermarketek részesedése közel 5%ponttal esett vissza.

Gélek és folyékony mosószerek

A gélek és a folyékony mosószerek magasabb penetráció­val rendelkeznek a háztartások körében, mint a mosóporok. A gélek szegmense a legjobban penetrált (46%), de a kapszulák (33%) és az egyéb folyékony mosószerek (28%) vásárlói bázisa is jelentős. Az alternatív termékek, mint például a mosódió és a mosószappan vásárlói köre behatárolt, a háztartások kevesebb mint 3%-a vásárol ilyen termékeket, és a vásárlói bázis változásának dinamikájában nem látszik növekvő tendencia az elmúlt években.

A mosógélt használó háztartások kétharmada más formátumú mosószereket is vásárolt az elmúlt év során, legtöbben a folyékony mosószerekkel és a kapszulákkal felváltva vásárolták.

Újratölthető termékek

Az öblítőszerek piacán belül egyelőre még szűk piaci résként vannak jelen, de egyre szélesedő vásárlói bázissal rendelkeznek az újratölthető termékek. Míg két évvel ezelőtt a szegmens vásárlói bázisa pár ezer háztartás volt csupán, addig a 2022. augusztussal záródó 12 havi időszakban elérte a 60-70 ezer vásárló háztartást. Ehhez hozzájárult, hogy egyre több kereskedőnél elérhetők ezek a termékek, másrészt pedig a promóciós vásárlások aránya idén már ebben a szegmensben is közelített a kategória átlagához. Míg a teljes öblítőszer-, illetve mosószerpiacon a vásárlások 37-38%-a történik valamilyen promóció keretében, addig az újratölthető öblítőszereknél ez az arány 31% volt.

A mosószereknél is megtalálható az újratölthető szegmens, viszont ott az elmúlt néhány évben nem tapasztalható vásárlóibázis-bővülés. Míg két évvel ezelőtt a háztartások 5%-a vásárolt ilyen termékeket, addig a most augusztussal záródó 12 havi időszakban 4,3%-uk. Ami miatt mégis növekedni tud mind az öblítők, mind pedig a mosószerek piacán az újratölthető szegmens, az a fokozatosan növekvő kosárméret. Az előző év azonos időszakával összehasonlítva 25%-kal nagyobb mennyiséget vásároltak meg átlagosan a háztartások mindkét szegmensben az újratölthető termékekből. //

 

Növekedés és fejlesztések a dm-nél

A dm a változó körülmények között sikeresen, 162 milliárd forintos forgalommal (bolti és online shop) zárta gazdasági évét, ezzel 21,79%-os növekedést ért el az előző gazdasági évhez képest. A gazdasági eredményben fontos szerepe volt a fejlődő online shopnak, amely 50%-os forgalomnövekedéssel zárt.

A dm-konszern (Németország, Ausztria és tagvállalatai) 13 581 millió euró forgalmat ért el (+10,7%) összesen 3945 üzlettel. Ausztria és 12 társországa 13,4%-os forgalmi emelkedést tudott realizálni.

A hazai dm 263 üzletben 3153 munkatárssal szolgálja ki a vásárlókat. Idén három teljesen új üzlet nyílt, összesen 26 üzletet újítottak fel, vagy költöztettek át. Boltjaik külső és belső megújulása is folyamatos, ennek első, leglátványosabb lépése a bútorelrendezés megváltozása. A boltok fenntartható üzemeltetése folyamatosan napirenden van, 178 üzletben van LED-világítás, a bővítés folytatódik, az érdi raktárban 13 000 m²-en égnek már LED-lámpák, ezzel évente 100 000 kWh és 35 t CO2-kibocsátás megtakarítása érhető el. A boltokba beszerelt víztisztító berendezésekkel évi 120 000 PET-­palackot spórol a vállalat.

 //

 

Legjobb munkahely díjat nyert a Rossmann

A Rossmann 2013 óta minden évben részt vesz a Kincentric által szervezett független felmérésben. A Rossmann a Legjobb munkahely címet 78%-os elkötelezettségű eredménnyel érte el, 90%-os részvételi arány mellett.

– Egy kisebb vállalatban is nehéz egy ehhez hasonló rangos elismerést elérni a kiskereskedelmi szektorban, és egy nagyvállalatban szinte lehetetlen. A szektor sajátossága, hogy mind a bolti, mind az online területen a vásárlók igényeit szolgáljuk ki, magas fordulatszámon pörgünk, nincs két egyforma nap. Büszkék vagyunk rá, hogy a munkatársaink is érzik, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy stabil hátteret adjon számukra, és a lehető legjobb munkakörnyezetet biztosítsa – emelték ki a cég ügyvezetői, Flórián László és Németh Kornél.

A több száz vállalatot magában foglaló kutatás kimutatta, hogy az elkötelezettség 2022-ben a Magyarországon mért cégek esetében átlagosan 62%. //

 

Ez a cikk a Trade magazin 2022.12-01. számában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink