RSM DTM: a költségvetési kiigazítás fehéríti a gazdaságot, de elveszi a növekedés esélyét

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 18. 11:59

Egyfelől fehéríti a gazdaságot, másfelől azonban még a növekedés esélyét is elveszik a szerdán bejelentett kormányzati intézkedések az RSM DTM Hungary Zrt. tanácsadó cég szerint.

A társaság csütörtöki közleményében hangsúlyozza, hogy a kormány legújabb “hetes” csomagjából a számlaellenőrzés kiterjesztése előremutató, gazdaságfehérítő hatású lépés, a bankadó fenntartása és a tranzakciós illeték duplájára emelése azonban éppen a remélt gazdasági növekedés elől “szívja el a levegőt”.

Az iparűzési adóról (ipa) szóló szabályozás átalakításával a kis- és a nagykereskedelmet is magasabb adókötelezettség terheli majd, vagyis az valójában az ágazati különadó kiterjesztésének tekinthető – idézi a közlemény Kalocsai Zsoltot, az RSM DTM Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatóját. A szélesebb adóalanyi körből a jövőben inkább a nagykereskedelemben tevékenykedő cégek járnak rosszabbul, így például az energiaipari, élelmiszer-nagykereskedelmi, valamint számítástechnikai vállalkozások.

Különösen nehézzé válhat azon cégek helyzete, amelyek már most is alacsony árréssel dolgoznak – hívja fel a figyelmet az RSM DTM.

Kockázatot jelent a cég szerint, hogy az ipa ellenőrzése közel sem olyan hatékony, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által lefolytatott vizsgálatok.

A cafetéria adóterhelésének növelése kapcsán az RSM DTM kifejti: amennyiben a béren kívüli juttatásokat kínáló cégek nem bővítik az erre szánt keretet, a munkavállalókon “csattan az ostor”. Míg bérfizetésnél ma 48 forint közteher jut 100 forint bérre, a cafetériánál ez egyelőre csak 24 forint, a módosítás után azonban immár 34 forint lesz.

Az egyedi számlaellenőrzés kiterjesztését kifejezetten előremutatónak nevezi a tanácsadó cég, megjegyezve, hogy bár nőnek az adminisztrációs terhek, ez elfogadható “mellékhatás” a fehérítés érdekében.

A “csatorna- és vezetékadóról” az RSM DTM úgy vélekedik, hogy az – bár nem lesz népszerű – annyiból kifejezetten életszerű, hogy a jelenlegi ágazati különadóknak is az a lényegük, hogy olyan ágazatot terheljenek, ahol van profit és nem mozdítható a tevékenység, valamint a teher olyan mutatóra vetüljön, ami kevéssé manipulálható. E feltételeknek az új közműadó tökéletesen megfelel – írja a cég.

A tranzakciós adó kétszeresére emelése a bankadó fenntartásával együtt az intézkedéscsomag legvitathatóbb eleme a tanácsadó társaság szerint. Úgy vélik: a banki hitelezési képesség tovább csökkenhet és az üzleti bizalmat is tovább rombolja a bankszövetséggel megkötött megállapodás “felrúgása”. Ezek az intézkedések a gazdasági növekedés beindítása ellen hatnak, és nem mellékes aggály az sem, hogy – mivel a pénzintézetek áthárítják – a tranzakciós adót végső soron a vállalkozások és a lakosság fogja fizetni – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink