Rövidesen dönthet az Európai Bíróság a szabad pálinkafőzésről

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 28. 11:59

Már márciusban vagy áprilisban döntés születhet a szabad pálinkafőzés magyar szabályozásáról. Miközben az Európai Bíróság a hazai rendelkezéseket vizsgálja, a pénzügyőrök a pálinkapiac profi szereplőit ellenőrzik.

palinka

Akár már a következő hetekben meghozhatja döntését az Európai Bíróság a szabad pálinkafőzésről szóló magyar szabályok ügyében. A Magyar Nemzet információi szerint a témakör élénk érdeklődést váltott ki az unióban, s a luxembourgi székhelyű bírói testület márciusban, legkésőbb áprilisban kihirdetheti ítéletét. Az eljárás kimenetelével kapcsolatban egyébként korábban úgy értesültek: az uniós ítélkező fórum valószínűleg elmarasztaló ítéletet hoz, vagyis kimondhatják, hogy azok is kötelesek jövedéki adót fizetni, akik évente ötven liternél kevesebb pálinkát főznek. Előzményként megemlíthető, hogy az ügyben az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

A szabad pálinkafőzésben rejlő jogszerű lehetőségeket eközben egyre többen ismerik fel – legalábbis erre utalnak a hatósági adatok, tapasztalatok. Kérdésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője arról beszélt: a szeszfőzdékben mind nagyobb mennyiségű párlatot állítanak elő az adómentesség keretei között. A pálinkaliberalizáció rendelkezései szerint ugyanis – bizonyos mennyiségig – nemcsak a házi italfőzésnél nem kell közterhet leróni, hanem akkor sem, ha a magánszemély szeszfődét bíz meg a munkával. Suller Attila kiemelte azt is: a boltokban kevesebb pálinka fogyott, a különféle gyártók palackozott termékeiből tavaly a korábbinál kisebb mennyiséget hoztak forgalomba.

Indul a Pálinka országkóstoló
Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka országkóstolóra, a megméretés eredményeként május elejére létrejöhet a pálinkakiválóságok könyve – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a visegrádi pálinkamúzeumban február 24-én.

A pénzügyőrök az adatok áttekintése, összesítése mellett nagyjából 22 ezer alkalommal vizsgálatot is végeztek a pálinkapiac professzionális szereplőinél. Az eljárásokban a tömény italok árusításával, kereskedelmével kapcsolatos összes szabály megtartását ellenőrizték, így a fináncok magánfőzőket csak elvétve kerestek fel.

– A vámhatóság munkatársai leginkább a vendéglátó- és szórakozóhelyeknél, kocsmáknál, kereskedelmi egységeknél vizsgálódtak, a legtöbb szabálytalanságra éppen ezeknél a gazdasági szereplőknél derült fény – jegyezte meg a szóvivő. A feltárt jogsértések között adminisztrációs hiányosságok is szerepeltek, emellett nemegyszer kétes eredetű italra bukkantak a pénzügyőrök, vagy azt rögzítették: az adószabályokat sértette meg a boltos, a kocsmáros. A NAV az ország valamennyi megyéjében tartott tavaly ellenőrzéseket.

A szóvivő végül azt mondta: a tavalyi 22 ezer eljárásban ötezer szabályszegést tártak fel, a bírságok együttes összege meghaladta a 610 millió forintot. A szervezet folytatja a vizsgálódást, a pénzügyőrök az idei év elején 2500 ellenőrzést fejeztek be. (Magyar Nemzet Online)

Kapcsolódó cikkeink