Rovarevés, amikor nem bulvárszinten beszélünk róla
Időről időre megjelenik a médiában a rovarok, mint táplálékfajta témája, éttermek és élelmiszergyártók látnak benne – sokszor csak átmenetileg – fantáziát. Érveket találni egy állatfaj fogyasztása mellett, amely a föld fehérjetartalékának 90 százalékát hordozza, nem is olyan nehéz, főleg, hogy az éhezés nagy úr (egyes elméletek szerint a bibliai mennyei manna is nagy mennyiségű ehető rovart jelentett). A többség undorát azonban aligha lehetne egykönnyen legyőzni velük szemben.
Más azonban bekapni egy tücsköt vagy sáskát, mint például egy csokoládés süteményt, aminek alapja az ezekből a rovarokból készült liszt. A San Franciscói Bitty Food nevű vállalkozás tücsköket tenyészt, és nem túl bonyolult eljárással lisztet készít belőlük, amiből aztán nagy protein- és mikrotápanyag-tartalmú édességeket, pizzát süt. Ehhez a liszthez kevesebb finomított cukrot kell adni, megfelel a paleolitdiéta előírásainak is, sőt, állítólag a Talmud egyes passzusaiból kiindulva még kósernek is mondható – azaz nevezhetjük a kezdeményezést marketing-alapú innovációnak is –, mégis, mi az első lépések egyikének tekintjük a rovarok táplálkozási célokra való tömeges felhasználása felé.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására
Beérkeztek az első pályázatok a kistelepülések italüzleteinek 3 milliós támogatására,…
Tovább olvasom >Harmadik lett a Tokaji borvidék fenntartható turisztikai projektje egy világversenyen
A természet és táj kategóriában harmadik lett a Tokaji borvidék…
Tovább olvasom >