Rovarevés, amikor nem bulvárszinten beszélünk róla
Időről időre megjelenik a médiában a rovarok, mint táplálékfajta témája, éttermek és élelmiszergyártók látnak benne – sokszor csak átmenetileg – fantáziát. Érveket találni egy állatfaj fogyasztása mellett, amely a föld fehérjetartalékának 90 százalékát hordozza, nem is olyan nehéz, főleg, hogy az éhezés nagy úr (egyes elméletek szerint a bibliai mennyei manna is nagy mennyiségű ehető rovart jelentett). A többség undorát azonban aligha lehetne egykönnyen legyőzni velük szemben.
Más azonban bekapni egy tücsköt vagy sáskát, mint például egy csokoládés süteményt, aminek alapja az ezekből a rovarokból készült liszt. A San Franciscói Bitty Food nevű vállalkozás tücsköket tenyészt, és nem túl bonyolult eljárással lisztet készít belőlük, amiből aztán nagy protein- és mikrotápanyag-tartalmú édességeket, pizzát süt. Ehhez a liszthez kevesebb finomított cukrot kell adni, megfelel a paleolitdiéta előírásainak is, sőt, állítólag a Talmud egyes passzusaiból kiindulva még kósernek is mondható – azaz nevezhetjük a kezdeményezést marketing-alapú innovációnak is –, mégis, mi az első lépések egyikének tekintjük a rovarok táplálkozási célokra való tömeges felhasználása felé.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >