Rotower konténer farmot adtak át Debrecenben
Hidroponikus (talaj nélküli) növénytermesztésre alkalmas Rotower konténer farmot adtak át szerdán Debrecenben, a Green Drops Farm Kft. telephelyén.

(Fotó: Pixabay)
A konténerben négy, egyenként 15 szintes tornyot helyeztek el, amelyeken több száz növényt – leveles zöldségeket, fűszernövényeket, de akár kisebb koktélparadicsomokat, illetve szamócát – termelhetnek talaj nélkül, egész évben – mutatta be a technológiát a cég ügyvezetője a helyszínen. Rácz Gréta kiemelte: agrártechnológiai start up vállalkozásukban olyan növénytermesztő tornyokat alkottak, amelyek használata közben a termesztéshez nincs szükség talajra, a tornyon belül tápoldattal dúsított víz kering, az táplálja a növényeket. Vertikálisan kialakított, helytakarékos, akár több méter magas tornyokat tudnak összeépíteni, amelynek oldalán (palástján) fejlődnek a növények – magyarázta hozzátéve, hogy ez egy beltéri termelési technológia, vagyis pontosan tudják szabályozni a levegő és a víz hőmérsékletét, a páratartalmat, a szén-dioxid-mennyiséget, amit saját fejlesztésű szenzoros adatgyűjtő egészít ki.
A vállalkozást 2019-ben indították, eddig több mint száz tornyot, és számos kisebb méretű növénytermesztő berendezést értékesítettek
A jelenleg négy dolgozóval működő cég tavalyi árbevétele 97 millió forint volt, amit az idén szeretnének megduplázni – mondta el Rácz Gréta az MTI-nek. Papp Viktor, a debreceni önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a helyszínen emlékeztetett arra, hogy a Green Drops Farm Kft. 2021-ben elnyerte a fenntartható város díjat, miután tevékenységével hozzájárul Debrecen zöld jövőéhez. Hozzátette: több debreceni oktatási intézményben, óvodában és könyvtárban is megtalálhatóak a Rotower tornyok, amelyekkel nem csapán egészséges zöldségek termeszthetők, hanem hozzájárulnak az óvodások, kisiskolások ismereteinek bővítéséhez is ezen a területen.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság az idő szorításában
A fenntarthatóság ma már nem csupán erkölcsi kérdés, hanem gazdasági,…
Tovább olvasom >A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Közös cél, eltérő utak
Cikkünkben öt szervezet – a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztusban négyhavi csúcsára ért fel a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >A GVH állítja: minden elköltött 100 forintból legalább 70 a multiké
A multinacionális kiskereskedelmi láncok uralják a 8400 milliárd forint bruttó…
Tovább olvasom >Elkötelezett a kormány a hazai feldolgozóüzemek támogatása mellett
Újabb támogatói döntések születettek az élelmiszeriparban: a feldolgozó üzemek komplex…
Tovább olvasom >