Romlott májusban a befektetői hangulat az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 08. 11:02

Az amerikai vámtarifák bevezetése körüli bizonytalanságok és az erősödő protekcionizmus hatására tovább romlott az euróövezeti befektetői hangulat májusban a berlini Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett kimutatása szerint.

A befektetői hangulatindex 19,2 pontra süllyedt az áprilisi 19,6 pontról. Elemzők 21,1 pontot vártak májusra. A mutató már negyedik egymást követő hónapban esett vissza, és a májusi volt a legalacsonyabb érték 2017 februárja óta.
A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.
Az index elemei közül a befektetői környezet aktuális állapotát számszerűsítő mutató 42,8 pontra, 2017 februárja óta a legalacsonyabb szintre csökkent az áprilisi 43,0 pontról. Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe mínusz 1,5 pontról mínusz 2,0 pontra esett, ez 2014 októbere óta a legrosszabb érték.
A Sentix németországi hangulatindexe is tovább romlott: az áprilisi 24,4 pontról 23,5 pontra süllyedt az értéke, ami 2016 szeptembere óta a legrosszabb adat. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző mutató értéke 62,0 pontról 59,8 pontra esett, a kilátásoké pedig mínusz 7,8 ponton stagnált. Az adatok azt jelzik, hogy a német gazdaság virágzik, de a jelek szerint már túljutott a csúcsponton.
Az Egyesült Államokban viszont javult a befektetői hangulatindex, az áprilisi 19,8 pontról 22,1 pontra. Az optimizmust egyfelől táplálják a jó munkaerőpiaci adatok és a tavaly decemberben elfogadott adócsökkentések, másfelől valószínűleg az is segített, hogy Donald Trump elnök egyelőre csak fenyegetőzött, de nem cselekedett, így a figyelem az amerikai-kínai tárgyalásokra irányul.
A Sentix május 3. és 5. között 974 befektetőt kérdezett meg, közülük 274 volt intézményi befektető. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink