Romlott júliusban az ifo német üzleti hangulatindexe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 07. 26. 11:03

A várt javulás helyett romlott júliusban az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe.

 

Júliusban 100,8 pontra csökkent az index a júniusi 101,7 pontról, ami két és fél éves csúcsnak számított. A piac növekedést, 102,1 pontot várt júliusra.

A hangulatindex mindkét összetevőjének alakulása elmaradt a várakozásoktól júliusban. Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató emelkedett ugyan, de kisebb lett a vártnál, a hat hónapra előre tekintő várakozásokat számszerűsítő mutató értéke pedig jóval nagyobb mértékben romlott a vártnál.

Az aktuális helyzet megítélésének mutatószáma 100,4 pontra emelkedett júliusban a júniusi 99,7 pontról, de elmaradt a 101,6 pontos várakozáshoz képest.

Az üzleti kilátások mutatószáma 101,3 pontra csökkent júliusban a júniusi 103,7 pontról, jóval nagyobb mértékben a vártnál, a piac ugyanis 103,3 pontra számított júliusra.
A gazdasági szereplők kilátásaikról és aktuális helyzetükről alkotott megítélését az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) megállapítása szerint az ipari ágazatokban elsősorban a nyersanyaghiány és az árak emelkedése rontotta le. A turisztikai és a lakossági fogyasztás alakulásában közvetlenül érintett ágazattokban pedig a járvány egy újabb hullámával szemben felmerült aggodalmak árnyékolták be a kilátásokat. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink