Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 11. 10. 11:01

Kissé romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban novemberben – mutatja a Michigan Egyetem szokásos havi felmérése, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé.

A fogyasztói hangulatindex 97,8 pontra csökkent az októberi 100,7 pontról, de jóval meghaladta a tavaly novemberi 93,8 pontot. Elemzők 100,8 pontot vártak novemberre.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozásokat jelző mutató 87,6 pontra csökkent az októberi 90,5 pontról, az aktuális helyzet megítélését tükröző almutató pedig 116,5 pontról 113,6 pontra süllyedt.
A csökkenés ellenére az érték a második legmagasabb az idén. A Michigan Egyetem közleménye szerint a mutató ebben az évben csupán 4 pontos sávban mozgott a 96,8 pontos átlaghoz képest, így nem jelez világos irányzatot.
A megkérdezettek jónak ítélik a munkaerőpiaci helyzetet és a jövedelmi kilátásokat, de enyhén erősödtek az inflációs várakozások, és lassan általános a vélemény, hogy a kamatok emelkedni fognak. A fogyasztók úgy látják, hogy a változások csekélyek lesznek, és a gazdasági mutatók többnyire kedvező értékeken maradnak. Az adatok összességében azt vetítik előre, hogy a fogyasztói kiadások 2018-ban 2,7 százalékkal nőnek.
A Michigan fogyasztói hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet hasonló indexe mellett a legfontosabb mérőszám a fogyasztás alakulásának becsléséhez. A háztartások fogyasztása adja az amerikai GDP mintegy 70 százalékát. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink