Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 18. 11:04

Romlott szeptemberben a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban – derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé.

 

Szeptemberben a fogyasztói hangulatindex előzetes, becsült értéke 95,3 pontra csökkent az augusztusi, héthavi csúcsot jelentő 96,8 pontról.
Elemzők 95,1 pontos értéket vártak szeptemberre.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az augusztusi 87,7 pontról 83,4 pontra csökkent szeptemberben, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 110,9 pontról 113,9 pontra emelkedett.
Az egyéves időtávú inflációs várakozás szeptemberben 2,7 százalékon állt az augusztusi 2,6 százalék után, az öt-tíz éves inflációs várakozás pedig az előző havi 2,5 százalékos szint után szeptemberben 2,6 százalék volt.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz embert kérdeznek meg. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink