Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 26. 11:02

Erősen romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban – derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek végleges eredményét pénteken tették közzé.

A fogyasztói hangulatindex 97,2 ponton állt áprilisban, szemben az előzetes felmérésben szereplő 96,9 ponttal. Márciushoz képest viszont 1,2 ponttal, tavaly áprilishoz viszonyítva pedig 1,6 ponttal süllyedt az index.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 87,4 pontra esett a márciusi 88,8 pontról és az egy évvel korábbi 88,4 pontról. Az előzetes áprilisi adat 85,8 pont volt.
A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 112,3 pontra süllyedt a márciusi 113,3 és a tavaly áprilisi 114,9 pontról.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjúban.(MTI)

Kapcsolódó cikkeink