Romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban májusban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 27. 11:10

Az Egyesült Államokban az előzetesen közölt adatoknál is jelentősebben romlott a fogyasztók hangulata májusban.

 

Romlott az amerikai fogyasztók hangulata

A Michigan egyetem szokásos havi felmérésének pénteken ismertetett végleges adatai szerint májusban 58,4 pontra gyengült a fogyasztói hangulatindex az áprilisi 65,2 pontról. A közel két hete ismertetett előzetes májusi adat 59,1 pontról szólt. Egy éve az index jóval magasabban, 82,9 ponton állt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az áprilisi 62,5 pontról májusban 55,2 pontra esett (egy éve 78,8 pont volt), a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 69,4 pontról 63,3 pontra süllyedt (egy éve 89,4 pont volt).

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 5,3 százalék lett, alacsonyabb az előzetesként közölt 5,4 százaléknál, míg az ötéves inflációs várakozás 3 százalék maradt.
A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink