Romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 10. 15. 11:05

Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.

 

Romlott az amerikai fogyasztók hangulata

A Michigan egyetem havi rendszeres fogyasztói hangulati felmérésének előzetes értékelése alapján októberben a hangulatindex 71,4 pontra gyengült a szeptemberi 72,8 pontról.

Elemzők szerény javulást, 73,1 pontot vártak.

A megkérdezettek az aktuális helyzetet 77,9 pontra értékelték, ami romlás a szeptemberi 80,1 ponthoz képest. A fél évre előretekintő kilátások is romlottak, a mutatószám 68,1 pontról 67,2 pontra süllyedt.

A megkérdezettek egyéves inflációs várakozása 4,8 százalékra emelkedett a szeptemberi 4,6 százalékról, a hosszú távú (5 éves) viszont 3 százalékról 2,8 százalékra csökkent.

Az októberi végleges adatokat október 29-én ismertetik.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérésben legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjúval. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink