Romániában újabb jogszabályt fogadtak el a borravaló megadóztatásáról
Romániában újabb törvényt fogadott el kedden a képviselőház a borravaló megadóztatásáról, miután 2015-ban néhány hónap után visszavontak egy hasonló jogszabályt.

Megadóztatják a jattot
A nagy többséggel megszavazott, kizárólag a vendéglátásra vonatkozó törvény alapján Romániában tízszázalékos jövedelemadóval fogják terhelni a vendég által adott borravalót. Az adó visszatartása a munkáltató dolga, aki a fennmaradó 90 százalékot – belső szabályzatok által előre meghatározott módon – kiosztja az érintett alkalmazottaknak. A könyvelésben a borravaló „tartozásként” jelenik meg, a cég adóterheit nem növeli.
A borravaló számára a vendéglátóhelyeknek külön rovatot kell fenntartaniuk a vendégnek átnyújtandó számlán, összegét (vagy arányát) pedig a vendég hivatott meghatározni. A borravaló értéke a fogyasztás értékének 0 és 15 százaléka között változhat. A jogszabály elvileg 2023. január elsején lép hatályba, amennyiben addig kihirdeti az államfő.
Romániában hét éve egy olyan módszerrel próbálkoztak, amely 16 százalékos társasági adóval terhelte a borravalóból származó bevételeket, a vendéglátósoknak azonban külön nyugtatömbön kellett regisztrálniuk a borravalót, ráadásul az alkalmazottak saját pénzét is naponta nyilvántartásba kellett venniük, lehetővé téve az adóellenőrök számára, hogy büntetést róhassanak ki, amennyiben eltérést tapasztaltak a vizsgált üzletben lévő pénz és a leszámlázott összegek között.
Miután bebizonyosodott, hogy a módszert nem lehet a gyakorlatban alkalmazni, néhány hónap után visszavonták a jogszabályt, és azokban a gazdasági ágazatokban, ahol az alkalmazottak rendszeresen borravalót kapnak, visszatértek a korábban is alkalmazott átalányadóra.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Okos bevásárlókocsi rendszert vezetett be a Carrefour Romániában
Új digitális megoldással forradalmasítja a vásárlási élményt a Carrefour Romániában:…
Tovább olvasom >Lángos-luxus a Balatonnál: már 3900 forintba is kerülhet egy sajtos-tejfölös
A klasszikus balatoni lángos egykor filléres retró ételnek számított, 2025…
Tovább olvasom >La Cocoș: „Többet kevesebbért” – raktáráruház csak márkáknak!
Sebastian Rennack kiskereskedelmi szakértő alábbi képes összeállításában Románia leggyorsabban növekvő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >